Primit miercuri la Brasilia de președintele Lula da Silva, secretarul de stat Antony Blinken și-a exprimat "clarul dezacord" după declarațiile șefului statului brazilian, care, duminică, a făcut o paralelă între războiul din Gaza și Holocaust.

Primit miercuri la Brasilia de președintele Lula da Silva, secretarul de stat american, Antony Blinken, și-a exprimat "clarul dezacord" după declarațiile șefului statului brazilian, care, duminică, a făcut o paralelă între războiul din Gaza și Holocaust.

Înainte de a merge la Rio de Janeiro pentru reuniunea miniștrilor de Externe din G20, secretarul de stat american Antony Blinken s-a oprit la Brasilia, unde a fost primit miercuri dimineață de președintele brazilian Lula. "O întâlnire de aproape două ore, care coincide cu criza diplomatică gravă dintre Brazilia și Israel, declanșată de liderul sud-american", observă "El País", citat de Courrier International.

"Infobae" precizează că întâlnirea s-a încheiat "fără declarații pentru presă", dar un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA a asigurat în avionul către Rio că discuția a fost "sinceră" și că domnul Blinken "a exprimat dezacordul" Washingtonului față de comentariile președintelui brazilian.

De la Addis Abeba, unde a participat la un summit al Uniunii Africane (UA) weekendul trecut, Lula a inflamat situația, calificând drept "genocid" ofensiva israeliană din Gaza. "Ceea ce se întâmplă în Fâșia Gaza cu poporul palestinian nu s-a întâmplat în niciun alt moment al istoriei. De fapt, asta s-a întâmplat deja: când Hitler a decis să-i omoare pe evrei", a spus el.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a denunțat imediat comentariile "rușinoase și grave". De atunci, criza diplomatică dintre Brazilia și statul evreu a continuat să escaladeze, cu chemarea și rechemarea ambasadorilor și decizia Israelului de a-i acorda lui Lula statutul de "persona non grata".

Statele Unite, aliatul ferm al Israelului, nu au putut păstra tăcerea, chiar dacă "numărul tot mai mare de victime de război a determinat mai multe țări să denunțe ofensiva israeliană", notează "New York Times".

"Faptul că războiul Israel-Gaza a devenit un punct de fricțiune în relațiile administrației Biden cu una dintre cele mai influente națiuni din America Latină, văzută ca o voce lider în regiune, ilustrează în ce măsură conflictul a aruncat o umbră asupra diplomației americane în lume", analizează cotidianul american.

Și Gaza nu a fost singura problemă sensibilă. "Potrivit surselor americane, cei doi bărbați nu au fost de acord nici cu privire la Ucraina", relatează "Clarín". Lula a declarat într-adevăr că vrea să găsească o soluție "diplomatică" pentru conflict, dar Blinken ar fi replicat că nu au fost îndeplinite "condițiile" pentru o astfel de soluție, reafirmând "sprijinul ferm al Statelor Unite pentru Kiev"Cu toate acestea, conturile oficiale ale ambelor guverne au fost măsurate în mod remarcabil, încercând să comunice o imagine a înțelegerii și armoniei. Colaboratorii lui Lula "au salutat astfel faptul că soluția cu două state [israelian și palestinian] a fost reafirmată de Blinken în timpul întâlnirii, evidențiind o convergență de opinii cu Brazilia", scrie "Folha de São Paulo".

Șeful diplomației americane a susținut și reforma organismelor multilaterale, și în special a Consiliului de Securitate al ONU, unul dintre hobby-urile lui Lula – și tema dominantă a discursului ministrului brazilian de Externe, MauroVieira, la deschiderea întâlnirii cu omologii săi din G20. "Instituțiile multilaterale nu sunt suficient de echipate pentru a face față provocărilor actuale, așa cum demonstrează paralizia inacceptabilă a Consiliului de Securitate în fața conflictelor în curs", a denunțat ministrul, citat de "O Globo", a doua zi după cel de-al treilea veto american asupra unui proiect de rezolție al Consiliului care cere încetarea focului în Gaza.

La rândul ei, criza diplomatică dintre Brazilia și Israel pare să dureze. Într-o rubrică de opinie publicată de "Ha'Aretz", Asi Garbaz, profesor de istorie și cercetător la Institutul Israel-Brazil, spune că "cei care îl urmăresc și îl admiră" pe președintele brazilian – "prieten și susținător vechi al Israelului" – speră că el va lua "decizia corectă și își va cere scuze".

Dar "Le Temps" se întreabă dacă afirmațiile lui Lula, departe de a fi o gafă, nu au avut mai degrabă un scop "geopolitic" – caz în care scuzele nu ar fi pe ordinea de zi.

"Potrivit mai multor observatori, președintele Lula ar putea într-adevăr să încerce să profite de acest episod", scrie el. Scopul lui? Să plaseze Brazilia într-o poziție de lider în mișcarea de a se opune politicilor israeliene împotriva poporului palestinian și să incite alte țări din America Latină și Sudul Global să-i urmeze linia în conflictul în curs din Orientul Mijlociu".

Dar criticile nu lipsesc, subliniază cotidianul de la Geneva: "Ei evocă, de exemplu, reticența lui Lula de a condamna dictaturi precum cele din Venezuela și Nicaragua", sau chiar "lipsa lui de condamnare a lui Vladimir Putin pentru invadarea Ucrainei și moartea lui Aleksei Navalnîi. Contradicții sacre pentru un șef de stat care vrea să-și plaseze țara în concertul națiunilor care contează".

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA