Departamentul de Stat al SUA dezvăluie că Statele Unite desfășoară 662 de rachete intercontinentale și 1.419 focoase nucleare, respectând termenii tratatului New Start, la care Rusia nu mai participă din februarie, scrie Le Figaro.

Statele Unite au dezvăluit cifrele arsenalului său strategic de descurajare nucleară, spunând că vor să respecte tratatul de dezarmare nucleară New Start și făcând apel la Rusia, care și-a suspendat participarea, să facă același lucru.

De la 1 martie, Statele Unite au desfășurat un total de 662 de rachete balistice intercontinentale - o cifră care include rachete la bordul submarinelor și bombardierelor - cu 1.419 focoase nucleare și 800 de lansatoare, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

"Statele Unite solicită Rusiei să-și îndeplinească obligațiile legale prin aderarea la acordul New Start și la măsurile de stabilizare, transparență și verificare conținute în acesta", se mai arată în comunicat.

Rusia și-a suspendat participarea la tratatul New Start în februarie, ca răzbunare pentru ajutorul occidental în războiul din Ucraina. Această decizie a fost denunțată la unison de puterile occidentale.

Semnat în 2010, Tratatul New Start este ultimul acord bilateral de dezarmare nucleară între ruși și americani. Anul trecut, la începutul lunii august,  Moscova anunțase deja suspendarea inspecțiilor planificate ale siturilor sale militare.

Acordul New Start limitează arsenalele celor două puteri nucleare la maximum 1.550 de focoase strategice ofensive fiecare, o reducere de aproape 30% față de limita anterioară stabilită în 2002.

De asemenea, limitează numărul de lansatoare și bombardiere grele la 800. Tratatul New Start prevede în special controale de ambele părți ale arsenalelor, controale care fuseseră suspendate de epidemia de Covid-19. Administrația președintelui american Joe Biden încercase să le relanseze, în zadar.

Sursa: RADOR