Statele Unite vor acuza public China că încearcă să pirateze cercetările americane privind un vaccin contra coronavirusului pentru a sustrage informații utile, au raportat luni mai multe jurnale americane, notează AFP.

FBI și Departamentul pentru Securitate Internă vor publica "în următoarele zile" o alertă oficială atrăgând atenția asupra unor presupuse tentative pentru a obține "în mod ilegal elemente prețioase acoperite de proprietatea intelectuală și date de sănătate publică spre vaccinuri, tratamente și teste de depistare", potrivit New York Times și Wall Street Journal.

În vizorul FBI, hackeri și "jucători netradiționali", altfel spus cercetători și studenți care, potrivit Administrației Donald Trump, s-au activat pentru a sustrage informații din cadrul institutelor universitare și laboratoarelor publice unde lucrează, relatează Agerpres. Ei sunt suspectați că acționează pentru China, au afirmat cele două jurnale.

Solicitat de AFP, Departamentul de Stat american a refuzat să confirme sau să dezmintă aceste informații.

Statele Unite au acuzat de mult timp gigantul asiatic de spionaj industrial și au făcut din apărarea proprietății lor intelectuale o prioritate în războiul comercial dintre cele două mari puteri.

O astfel de acuzație însă riscă să deterioreze mai mult relațiile dintre Washington și Beijing, deja foarte tensionate de la apariția coronavirusului la sfârșitul lui 2019 în orașul Wuhan din China.