O nouă listă lungă de jurnaliști și politicieni, inclusiv un fost prim-ministru, ale căror telefoane ar fi fost interceptate prin programul de spionaj ilegal Predator publicată duminică de jurnalul Documento, a provocat un șoc în Grecia.

"Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis ar putea măcar să demisioneze”, a declarat pentru EURACTIV.com parlamentarul și fostul ministru Dimitris Tzanakopoulos.

"Watergate-ul elen” a zguduit scena politică din Grecia în ultimele luni, după dezvăluirile privind interceptarea unor politicieni și jurnaliști.

Dar noua listă a victimelor programului Predator publicată de jurnalistul Kostas Vaxevanis, proprietarul ziarului Documento, pune și mai mult paie pe foc, deoarece include miniștri și pe soțiile lor din partidul Noua Democrație (PPE), formațiune condusă chiar de către premierul grec -, și mai mulți jurnaliști și oameni de afaceri importanți.

Pe listă se află și fostul premier conservator Antonis Samaras (Noua Democrație, PPE), precum și fostul ministru de externe Nikos Dendias. 

Potrivit documentelor publicate, toți politicienii de pe listă sunt persoane în care Mitsotakis nu avea încredere sau care vizau să fie aleși în fruntea partidului.

Documento a fost singura publicație exclusă de guvernul Mitsotakis din fondul de finanțare creat în cadrul controversatei campanii "Stați acasă” din perioada pandemiei.

Jurnalististul Vaxevanis spune că are dovezi pe care le va înmâna luni procurorului general din Grecia, care a declanșat o anchetă în scandalul interceptărilor telefonice.

Până acum, Mitsotakis a păstrat tăcerea în legătură cu noile dezvăluiri. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Giannis Oikonomou, a transmis un comunicat, în care precizează că noua listă trebuie examinată de autoritățile judiciare, dar, în același timp, a lansat un atac împotriva lui  Vaxevanis, numindu-l un "defăimător național”.

Oikonomou a insistat că sistemul ilegal de spionare există în Grecia, dar nu a fost folosit de nicio autoritate publică. Pe de altă parte, documentele publicate de Documento sugerează că Predator a fost folosit cu ajutorul tehnologiei utilizate de agenția de informații a Greciei.

Mitsotakis, încolțit

Criticii apreciază că Mitsotakis nu va supraviețui scandalului, în special dacă intervine Europol sau dacă autoritățile europene ridică problema statului de drept așa cum au făcut în cazul Ungariei și al Fondului de redresare.

Guvernul a recunoscut că serviciile secrete au desfășurat activități de supraveghere "legală" împotriva jurnaliștilor și politicienilor fără a folosi Predator, dar a refuzat până acum să dezvăluie motivele, invocând argumentul "securității naționale”.

Mitsotakis a spus că nu era la curent cu astfel de activități, în pofida promulgării unei legi care îi oferă atribuții privind supravegherea directă a informațiilor. Cu toate acestea, șeful de cabinet și nepotul său, Grigoris Dimitriadis, precum și șeful serviciilor secrete și-au dat demisia în urma dezvăluirilor.

"Din succesiunea evenimentelor, coincidențe privind datele și persoanele supravegheate, reiese că însuși premierul este creierul din spatele acestui caz tenebros. Aceasta este o problemă majoră pentru regimul democratic, deoarece erodează, de fapt, fundamentele democrației”, a declarat Tzanakopoulos pentru EURACTIV.

Comisia PEGA a Parlamentului European a fost la Atena săptămâna trecută pentru a face verificări, iar eurodeputații au spus că au plecat cu mai multe întrebări decât răspunsuri.

"Prim-ministrul grec paranoic e acuzat că a pus sub supraveghere persoane pe care le bănuia că ar fi împotriva lui, inclusiv propriul său anturaj. Aceasta explică de ce Mitsotakis nu s-a prezentat în fața comisiei de anchetă parlamentară națională sau europeană”, a scris ieri pe Twitter europarlamentara belgiană Saskia Bricmont.

Principalul partid de opoziție, Syriza, a cerut guvernului să interzică imediat programele spion, să oblige companiile care dețin Predator să dezvăluie cine sunt clienții lor în Grecia și să facă lumină asupra scandalului înainte de alegerile generale din 2023.

Syriza dorește și înlocuirea actualului șef al serviciilor secrete, care refuză să dezvăluie orice informație cu privire la scandal sub pretextul "securității naționale”. 

"Acestea sunt cerințe minime pentru a avea alegeri ca țară democratică”, a declarat o sursă Syriza pentru EURACTIV.

Întrebate dacă Syriza va cere un vot de cenzură împotriva premierului, mai multe surse din partid au spus că moțiunea de cenzură va fi depusă atunci când se va considera că poate fi înlăturat Mitsotakis.

Deocamdată, Bruxelles îl tolerează pe Mitsotakis

Eurodeputata Renew Europe Sophie in ‘t Veld a scris pe Twitter că în timp ce Europol și Comisia Europeană încearcă să scape de abordarea scandalului programului de spionaj, FBI se află în Grecia pentru a investiga cazul.

La rândul său, parlamentarul Syriza Stelios Kouloglou a declarat pentru EURACTIV că  Partidul Popular European și Comisia "tolerează până acum ilegalitățile lui Mitsotakis”.

"Mitsotakis controlează în mare măsură mass-media, dar scandalul este de o asemenea amploare încât îi este foarte dificil lui Mitsotakis să-i supraviețuiască".

"El încearcă să câștige timp și va încerca să păstreze puterea prin toate mijloacele, deoarece interceptarea telefoanelor este ilegală. Dacă părăsește guvernul și pierde controlul asupra Justiției, nu va putea evita consecințele penale pentru parastatul pe care l-a înființat”, a conchis Kouloglou.