Zilele trecute, un adolescent afirmase că ar fi spart un cont de email privat al șefului CIA John Brennan. În urma incidentului, Wikileaks publică o serie de mesaje, aparent de pe acel cont. Printre ele se găsesc subiecte precum tortura și Iranul.

Printre cele șase documente publicate se găsesc, conform Wikileaks, un chestionat pe care John Brennan l-a completat despre sine la preluarea funcției, dar și o scrisoare a unui senator american care adresa mai multe întrebări despre practicile controversate de interogare ale CIA.

Agenția americană a reacționat la publicarea mesajelor afirmând că ele nu conțin informații secrete și că atacul hackerului ar fi putut ținti pe oricine. „O astfel de acțiune reprezintă o faptă penală, ce trebuie pedepsită, nu promovată”, arată CIA într-un comunicat.

Documente despre tortură și Iran

Wikileaks a publicat o scrisoare a senatorului american Christopher Bond, membru al comisiei pentru controlul serviciilor secrete americane, adresată altor membri ai acestei comisii și datată 7 mai 2008. Bond scrie că, pe viitor, dorește să facă referire numai la metodele de interogare interzise explicit, precum Waterboarding sau electroșocuri. Senatorul mai afirmă cu nu dorește să facă referiri la manualul de interogare al armatei americane, pentru ca serviciile secrete să nu aibă resurse de a elabora alte metode controversate.

Platforma de dezvăluiri mai publică și o recomandare a CIA apropo de tratamentul Iranului. Țara ar fi „de o importanță geostrategică enormă”, așa că SUA nu ar avea altă opțiune decât relaționarea cu Teheranul, indiferent de regimul de la putere în acel moment.

Documentele publicate de Wikileaks datează din perioada în care Brennan nu era încă șef la CIA. Platforma a promis că va continua dezvăluirile în zilele următoare.