Ministrul american al justiției, Bill Barr, le-a sugerat procurorilor federali să utilizeze o lege pedepsind actele de revoltă pentru a-i pune sub acuzare pe manifestanții care comit violențe, au raportat miercuri mai multe media.

Bill Barr, unul din stâlpii administrației Donald Trump, a luat în considerare această opțiune, săptămâna trecută, în cursul unei discuții telefonice cu procurorii federali din țară, potrivit unor surse anonime citate de Wall Street Journal, CNN și NBC, potrivit Agerpres.

Statele Unite se confruntă de la moartea lui George Floyd, un afro-american sufocat de un polițist alb care i-a ținut genunchiul pe gât, la 25 mai, cu cea mai mare mobilizare împotriva rasismului de la mișcarea pentru drepturi civile din anii 1960. Defilările au fost umbrite uneori de violențe și altercații cu forțele de ordine, iar Donald Trump, candidat la propria succesiune, a făcut din acestea una din principalele sale teme de campanie.

Acuzând autoritățile locale democrate de toleranță, președintele republican promite, dacă va câștiga scrutinul de la 3 noiembrie, să reinstaureze "legea și ordinea" în țară.

Pe acest fond, Bill Barr insistă de mai multe săptămâni asupra unui răspuns puternic al guvernului federal, deși majoritatea crimelor și infracțiunilor țin de justiția din cele 50 de state.

Ministrul justiției le-a cerut procurorilor federali să ia în considerare puneri sub acuzare în baza unei legi rar utilizate care pedepsește actele de revoltă împotriva guvernului.

Acest text ar putea fi dificil de aplicat într-o țară unde libertatea de exprimare este garantată de Constituție.