Susținerea lui Robert Kennedy Jr. (RFK Jr.) pentru Donald Trump, anunțată vineri, poate fi cel mai bine înțeleasă ca o sabie politică cu două tăișuri, potrivit unei opinii din The Wall Street Journal.

Aceasta l-ar putea ajuta pe fostul președinte în statele indecise, dar în cazul în care condiția ei e includerea lui Kennedy în a doua administrație Trump, prețul ar fi cam piperat.

Discursul prin care reprezentantul familiei Kennedy și-a anunțat sprijinul pentru Trump a inclus și un atac devastator la adresa democraților pentru modul în care l-au tratat în calitate de candidat. E clar că el și partenera sa de tandem electoral, Nicole Shanahan, consideră că democrații au jucat murdar, încercând să-i elimine de pe buletinele de vot în anumite state și să le îngrădească audiența pe rețelele sociale. Din acest punct de vedere, democrații se pot învinovăți pe ei înșiși pentru gestul lui Kennedy, fiindcă dacă s-ar fi comportat altfel el s-ar fi putut retrage din cursă fără să-și proclame susținerea pentru nimeni.

E greu de dedus care va fi impactul electoral al susținerii. Kennedy și-a pierdut cam jumătate din voturi odată cu abandonul președintelui Biden. Majoritatea par a fi democrați nemulțumiți care se întorc acum la partid pentru Kamala Harris.

Ceea ce înseamnă că acel vreo 5% din electorat care continuă să-l susțină e acum mai înclinat să voteze cu Trump, în cazul în care se vor deranja să meargă la vot. Personalul lui Trump de campanie a afirmat într-un document publicat vineri că în state precum Arizona și Georgia, în care Biden a câștigat la limită în 2020, sunt suficienți simpatizanți de-ai lui Kennedy pentru a înclina balanța în favoarea lui Trump. Iar dacă anul acesta cursa va fi la fel de strânsă, s-ar putea să aibă dreptate.

Kennedy a mai afirmat că Trump intenționează să-l „recruteze” în guvern dacă va fi ales în noiembrie, iar aici rezidă posibila problemă. Kennedy atinge unele note populiste pe placul lui Trump, cum ar fi opoziția față de cenzura de pe rețelele sociale și scepticismul față de războiul din Ucraina.

Însă fostul democrat iese pe arătură când vine vorba de convingerile lui anti-vacciniste, de susținerea lui pentru un program climatic extremist și de credința lui că problemele cu sistemul medical din SUA sunt în mare măsură rezultatul unui complot al marilor companii în cârdășie cu instituțiile de reglementare ale guvernului. Tot el e tipul care a admis recent că a plasat cândva un urs mort în Parcul Central din New York. În cazul în care Kennedy va avea vreun cuvânt de spus în privința sănătății ori climei într-o viitoare administrație Trump, nu-i de bine.

Cel mai bun răspuns al lui Trump ar fi să-i mulțumească lui Kennedy pentru sprijin, să nu-i promită nimic și mai ales să evite orice altă apariție împreună cu el în restul campaniei electorale.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA