Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că a vorbit cu președintele chinez Xi Jinping, cel mai important aliat al Moscovei. E prima discuție între cei doi lideri de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

"Am avut o discuție telefonică lungă și relevantă cu președintele chinez Xi Jinping. Cred că această convorbire, precum și numirea ambasadorului Ucrainei în China, vor da un impuls puternic dezvoltării relațiilor noastre bilaterale”, a spus Zelenski, potrivit CNN.

Televiziunea chineză de stat CCTV a transmis informația privind convorbirea telefonică, survenită după ce Xi Jinping s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova în martie.

China a invocat neutralitatea în conflictul dintre Ucraina și Rusia, Beijingul făcând dese apeluri la pace. În același timp a refuzat să condamne invazia Rusiei sau să facă vreun apel public ca Rusia să-și retragă trupele.

În schimb, oficiali chinezi au spus în mod repetat că preocupările "legitime" de securitate ale tuturor țărilor trebuie luate în considerare și au acuzat NATO și SUA că alimentează conflictul.