Crearea barierelor tehnologice și ruperea lanțurilor industriale de aprovizionare ar duce doar la confruntare, a avertizat miercuri președintele chinez, Xi Jinping, în timpul unei întâlniri la Beijing cu premierul olandez, Mark Rutte.

Noile politici olandeze privind exporturile de semiconductori în China amenință să afecteze relațiile dintre cele două țări, scrie La Tribune.

La începutul acestui an, guvernul olandeze a început să revoce unele licențe de export pentru ASML, producătorul de echipamente pentru semiconductoare, înclinându-se în fața cererilor Statelor Unite."Decuplarea și ruperea legăturilor" nu duce nicăieri, iar cooperarea este singura opțiune, i-a spus Xi Jinping premierului Rutte, potrivit presei de stat chineze.

Olanda sunt, de altfel, sub presiune pentru a-și proteja propriile interese economice, printre care ASML, cea mai mare companie din țară.

ASML consideră China a doua sa piață după Taiwan.Problema licențelor de export pentru a întreține echipamente de ultimă generație în valoare de câteva miliarde de euro va fi în centrul discuțiilor dintre Mark Rutte și Xi Jinping.

Guvernul neerlandez a vândut deja aceste echipamente unor clienți chinezi, supuși acum restricțiilor la export în situația în care licențele actuale expiră, pentru majoritatea dintre aceștia, până pe 31 decembrie.

Pe termen lung, dacă Țările de Jos sunt văzute ca un partener comercial nesigur, producătorii chinezi de semiconductori ar putea încerca să înlocuiască echipamentele lor cu cele ale unor rivali precum Nikon și Canon.

Ministrul olandez al comerțului, Geoffrey van Leeuwen, care făcea și el parte din delegația lui Mark Rutte la Beijing, a declarat marți pentru cotidianul neerlandez de afaceri "FD" că apărarea intereselor ASML este prioritatea lui "numărul unu".Remarcile sale reflectă spațiul diplomatic îngust în care trebuie să se miște guvernul olandez, ASML fiind acum în centrul "războiului semiconductorilor" dintre Statele Unite și China.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA