Înainte a aprobarea celui de-al treilea mandat al său de către Parlamentul chinez, Xi Jinping își arată ambițiile de autosuficiență industrială și agricolă, crescând în același timp cheltuielile militare, scrie publicația franceză La Tribune.

În căutarea unei suveranități din ce în ce mai puternice, China intenționează să-și întărească producția industrială și agricolă pentru a depinde cât mai puțin posibil de străinătate, a declarat președintele chinez, Xi Jinping, într-un moment în care se înmulțesc subiectele de tensiune cu Occidentul.

"Spun adesea că sunt două lucruri (critice) care trebuie asigurate: primul este bolul de hrană al Chinei", a insistat el la sesiunea anuală a Parlamentului. "Al doilea este să construim un sector de producție puternic", a completat Xi Jinping, conform afirmațiilor publicate luni de Cotidianul Poporului, organ al Partidului comunist de la putere. 

"Piețele internaționale nu pot să ne protejeze"

 "O țară mare de 1,4 milirde de locuitori nu trebuie să se bazeze decât pe ea însăși pentru a rezolva aceste două probleme", a declarat președintele chinez. "Piețele internaționale nu pot să ne protejeze".

Liderul chinez spune că vrea să accelereze dezvoltarea Chinei pentru a face din ea "o mare țară socialistă modernă în toate privințele", potrivit agenției oficiale China Nouă.

De mai mulți ani, China și Statele Unite încearcă să-și decupleze economiile, adică dependența reciprocă de tehnologiile importate, în special semiconductoare, aceste cipuri omniprezete în telefoane, vehicule și multe produse de vârf, inclusiv militare. Washingtonul impune în ultimele luni sancțiuni împotriva fabricanților de cipuri chinezi, de acum împiedicați să se aprovizioneze cu tehnologii americane.

După anii de dezvoltare economică exponențială, ambițiile economice ale Bejingului se lovesc pentru moment de consecințele pandemiei care persistă și îi paralizează intermitent economia de trei ani. China a dezvăluit dumincă un obiectiv de creștere "de circa 5% pe 2023, în deschiderea sesiunii anuale a Parlamentului, în timpul căreia Xi Jinping va obține un nou mandat prezidențial de cinci ani.

În 2022, PIB-ul chinez a crescut cu numai 3%, o creștere dintre cele mai slabe în 40 de ani, pe fondul încetinirii economice, a epidemiei de Covid-19, a izolărilor și a unei crize în domeniul imobiliar.

Dincolo de obiectivele economice afișate, China își crește bugetul militar în contiuarea creșterii neîntrerupte înregistrate de mai mulți ani. În 2023, cheltuielile militare vor fi în creștere cu +7,2% pentru cea mai mare armată din lume în ce privește efectivele.

Ministrul taiwanez al apărării, Chiu Kuo-cheng, a estimat că sporirea bugetului apărării anunțată de China pe 2023 înseamnă că Beijingul "se pregătește să folosească forța dacă va fi necesar" pentru a recupera insula.

Sursa: RADOR