Xi Jinping îi promite Moscovei "sprijin ferm" pentru "interesele fundamentale".

Președintele chinez, Xi Jinping, i-a promis prim-ministrului rus, Mihail Mișustin, aflat în vizită la Beijing, "sprijinul ferm" chinez în cazurile care țin de "interesele fundamentale", scrie La Libre Belgique.

Foști rivali în timpul războiului rece, China și Rusia își întăresc relațiile diplomatice și comerciale de vreo zece ani, o tendință care s-a accelerat după invazia rusă în Ucraina.

Declarându-se parte neutră în conflict, Beijingul cere respectarea suveranității statelor, dar nu a condamnat niciodată public operațiunea militară dusă de președintele rus, Vladimir Putin, din februarie 2022.

Prim-ministrul rus, Mihail Mișustin, a sosit luni în China. El a luat parte marți la un forum economic la Shanghai, apoi a mers în capitala chineză pentru discuții cu omologul lui, Li Qiang, și cu președintele Xi Jinping. Este cel mai înalt oficial rus care merge în China de la începutul invaziei în Ucraina.

"China este dispusă să continue sprijinul ferm reciproc cu Rusia pe chestiuni ce țin de interesele fundamentale ale fiecăreia", i-a spus Xi Jinping oaspetelui său potrivit agenției de presă China Nouă.

Această formulare vagă este utilizată des în întâlnirile bilaterale cu reprezentanți ruși și ai altor țări. Partea chineză se referă adesea la chestiunea Taiwanului.Xi Jinping a pledat și pentru "întărirea coordonării în formate multilaterale ca Națiunile Unite, Organizația de cooperare de la Shanghai, BRICS și G20", potrivit agenției China Nouă.

"Fără precedent" 

Mihail Mișustin salutase mai devreme în cursul zilei în fața omologului său chinez, Li Qiang, relațiile bilaterale "la un nivel fără precedent" cu ocazia unei întâlniri la monumentalul Palat al Poporului din Beijing.

"Ele se caracterizează prin respectarea reciprocă a intereselor fiecărei țări, dorința de a răspunde împreună provocărilor care au legătură cu turbulența sporită de pe scena internațională și presiunea sancțiunilor ilegitime din partea Occidentului colectiv", a adăugat el.

China este primul partener comercial al Rusiei, cu schimburi care a atins în 2022 190 de miliarde de dolari (176 de miliarde de euro), potrivit Vămii chineze.

Li Qiang a subliniat că valoarea schimburilor a atins deja 70 de miliarde de dolari (64 de miliarde de euro) în primele patru luni ale anului - adică o creștere anuală de peste 40%. "Amploarea investițiilor între cele două țări continuă să crească. Marile proiecte strategice progresează de asemenea în mod stabil", s-a felicitat prim-ministrul chinez.

Mihail Mișustin este însoțit de mai mulți înalți oficiali ruși, în special de viceprim-ministrul pentru energie, Alexandr Novak. Putin invitat China a devenit anul trecut primul client al Rusiei în sectorul energetic, permițând Moscovei, aflată sub efectul sancțiunilor occidentale în legătură cu războiul din Ucraina, să nu i se prăbușească exporturile de gaz.

Alexandre Novak a declarat la forumul de marți de la Shanghai că livrările rusești de energie către China vor crește cu 40% în 2023, potrivit agențiilor de presă ruse.

Potrivit analiștilor, China, având în vedere ponderile lor economice și diplomatice, are acum ascendent în relația sa bilaterală cu Rusia, un dezechilibru tot mai mare pe măsura ce izolarea internațională a Moscovei crește.

Liderii celor două țări s-au "apropiat mai mult în urma resentimentelor și îngrijorărilor comune decât din cauza unor obiective comune", declară pentru AFP Ryan Hass, membru al grupului de reflecție american Brookings Institution.

"Ei sunt iritați și se simt amenințați de leadershipul occidental în actualul sistem internațional și estimează că țările lor ar trebui să fie respectate mai mult pe dosarele în care sunt în joc interesele lor".

În februarie, guvernul chinez a publicat un document care cerea "reglementarea politică" a conflictului și respectarea integrității teritoriale a tuturor țărilor - subînțeles inclusiv al Ucrainei.

La un summit din martie de la Moscova, președintele Xi Jinping l-a invitat pe omologul lui, Vladimir Putin, să vină la Beijing.

Sursa: RADOR