Niciunul dintre cei 2.952 de delegați nu a îndrăznit să se abțină la votul pentru un al treilea mandat de cinci ani pentru președintele Republicii Populare Chineze.

A durat zece ani, dar Xi Jinping a obținut ceea ce și-a dorit de la Partidul Comunist Chinez (PCC): o echipă complet devotată. Pasul principal a fost făcut la cel de-al 20-lea Congres al PCC, din octombrie 2022. Xi l-a îndepărtat pe fostul rival Li Kechiang și a numit un nou Birou Politic de 24 de persoane, format din oficiali în care are deplină încredere. A mai rămas un al doilea pas de făcut: aceeași procedură cu aparatul de stat, comentează Le Monde.

La sfârșitul sesiunii anuale a Parlamentului chinez, care a avut loc între 4 și 13 martie, s-a decis. Vineri, 10 martie, niciunul dintre cei 2.952 de delegați ai Adunării Naționale Populare nu a îndrăznit să se opună sau chiar să se abțină la desemnarea președintelui Republicii. Xi Jinping a fost ales în unanimitate pentru un al treilea mandat de cinci ani. A doua zi, noul prim-ministru, Li Qiang, în vârstă de 63 de ani, a fost și el confirmat cu brio.

Originar din Zhejiang, Li a fost mâna dreaptă a lui Xi din 2004 până în 2007, când era secretar al acestei provincii bogate situate la sud de Shanghai. Xi Jinping are deplină încredere în el. Acest om, secretar al Partidului Comunist pentru orașul Shanghai din 2017 până în 2022, va fi doar un simplu colaborator, sau va avea, grație acestei apropieri, o adevărată marjă de manevră?

Luni, 13 martie, în timpul primei sale conferințe de presă, Li Qiang, despre care se spune că este "pro-business", a lăudat pe larg companiile private, dar a amintit și că principala prioritate a guvernului este "consolidarea sectorului public".

În timp ce instituțiile internaționale consideră că China a fost precaută în a viza o creștere de "aproximativ 5%" în acest an, Li Qiang a considerat, dimpotrivă, că "atingerea acestui obiectiv nu va fi ușoară și va necesita să ne dublăm eforturile".

Întrebat despre o prelungire a vârstei de pensionare (stabilită în prezent la 55, sau chiar 50, pentru femei și 60 pentru bărbați) pentru a face față creșterii speranței de viață și scăderii natalității, Li Qiang a considerat că este necesară "prudență" pe acest subiect, sugerând că anul acesta nu va avea loc nicio reformă în acest domeniu.

Un ministru al apărării vizat de sancțiunile SUA 

Noua echipă guvernamentală include câteva surprize. Noul ministru al apărării, Li Shangfu, inginer aeronautic și general al Armatei Populare de Eliberare, este unul dintre părinții programului spațial chinez. El a fost sancționat de administrația americană în 2018, pentru că a achiziționat avioane de luptă și rachete rusești. Qin Gang, numit ministru al afacerilor externe – și membru al Biroului Politic – în octombrie 2022, beneficiază de o nouă promovare, întrucât acum este și consilier de stat. Un titlu care îl plasează sub viceprim-miniștri, dar deasupra celorlalți miniștri.

Marți, 7 martie, Qin Gang, în timpul primei sale conferințe de presă, a avertizat Statele Unite: Fără o schimbare de direcție în politica americană, vor exista "conflict și confruntare", a spus el. "Nu vor fi mai puține dificultăți pentru China în acest an", a menționat Li Qiang.

Xi Jinping pare convins că al treilea mandat al său va fi marcat de rivalitatea cu Statele Unite. Luni, 6 martie, a dat tonul criticând pe nume Washingtonul – ceea ce face rar – în fața industriașilor chinezi. "Țările vestice, conduse de Statele Unite, au implementat o [politică] de a ne ține, încercui și sufoca, ceea ce ridică provocări fără precedent pentru dezvoltarea Chinei".

Pe 13 martie, în timpul sesiunii de închidere a Parlamentului, Xi Jinping a corelat securitatea și dezvoltarea țării: "Trebuie să promovăm intens modernizarea apărării naționale și să facem din forțele armate un «mare zid de oțel» care să protejeze efectiv suveranitatea, securitatea și dezvoltarea națională", a spus el.

Potrivit acestuia, "securitatea este fundamentul dezvoltării, iar stabilitatea este o condiție prealabilă pentru prosperitate".

Ședința Parlamentului a fost și un prilej de extindere considerabilă a atribuțiilor Ministerului științei și tehnologiei, pentru a accelera independența tehnologică a țării.

Spre surprinderea generală, doi dintre pilonii politicii macroeconomice, ambii în vârstă de 60 de ani, își păstrează funcțiile: Yi Gang, guvernatorul băncii centrale, un om apreciat de piețe, și Liu Kun, ministrul de finanțe. Xi Jinping, evident, continuă să se teamă de o criză financiară majoră. În cadrul acestei sesiuni parlamentare, China a decis să consolideze supravegherea tuturor piețelor financiare, prin recentralizarea acesteia, unificând-o și numind tot personalul din sector drept funcționari publici.

Sursa: RADOR