Președintele Xi Jinping a declarat joi că renașterea Chinei este un ''proces istoric ireversibil'', afirmație făcută în cadrul unui discurs rostit cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la fondarea Partidului Comunist Chinez, aflat la putere.

''Poporul chinez s-a ridicat. Timpul în care poporul chinez putea fi călcat în picioare, când suferea și era oprimat nu se mai întoarce niciodată!'', a subliniat președintele chinez în fața unei imense mulțimi adunate în Piața Tiananmen, în centrul capitalei Beijing, notează AFP, preluată de Agerpres. 

După referiri la Războaiele Opiului, la colonialismul occidental și invazia japoneză, Xi Jinping a salutat rolul Partidului Comunist Chinez în ceea ce privește creșterea nivelului de trai și restabilirea mândriei naționale.  

''PCC și poporul chinez declară solemn lumii: poporul chinez s-a ridicat'', a spus președintele Xi Jinping, salutând ieșirea a sute de milioane de chinezi din sărăcie extremă în decurs de câteva decenii. 

Președintele chinez Xi Jinping a promis că va finaliza "reunificarea" cu Taiwanul autonom și că va "zdrobi" orice încercări de independență, ceea ce a stârnit o reacție puternică din partea Taipeiului, care a acuzat Partidul Comunist de dictatură, relatează Reuters.