Președintele chinez, Xi Jinping, i-a comunicat liderului nord-coreean, Kim Jong-un, dorința sa de a trece la o "etapă superioară" a cooperării între cele două țări, potrivit presei de stat de la Phenian, citată de La Libre Belgique.

Acest mesaj de susținere vine într-un moment în care Coreea de Nord își înmulțește în ultimele luni testele cu arme, provocând reprobare din partea Statelor Unite și a aliaților lor, Japonia, Coreea de Sud și țările occidentale.

"Prietenia tradițională" dintre China și Coreea de Nord "rezistă de multă vreme încercărilor provocate de schimbările situației internaționale", i-a spus Xi Jinping lui Kim Jong-un într-un mesaj citat de agenția de stat nord-coreeană KCNA.

"Nu voi înceta să lucrez pentru ca prietenia și cooperarea între cele două părți să treacă la etapa superioară", a adăugat președintele chinez, subliniind că relațiile internaționale în lume și în Asia "se schimbă serios și în mod complicat".

KCNA a publicat acest mesaj cu puțin înaintea unei declarații comune a miniștrilor afacerilor externe din G7 care condamnă testele de armament ale Coreei de Nord și cere ca ea să se abțină de la un nou test nuclear sau tir cu rachetă balistică ce ar duce la un "răspuns internațional rapid, unit și robust".

China este principalul aliat al Coreei de Nord și cel mai mare sprijin economic. Relația dintre cele două țări s-a dezvoltat în timpul războiului din Coreea (1950-1953) când Mao Zedong a trimis milioane de "voluntari" să lupte cu forțele Națiunilor Unite conduse de Statele Unite.

În 1961, Beijingul și Phenianul au semnat un tratat de prietenie, cooperare și asistență reciprocă în caz de atac armat. Mao îi descrisese atunci pe aliați la fel de apropiați ca "buzele și dinții".

Sursa: RADOR