Rebelii houthi au jurat duminică că vor riposta la atacurile americane-britanice împotriva zonelor aflate sub controlul lor din Yemen, efectuate ca răspuns la atacurile acestor insurgenți susținuți de Iran contra navelor comerciale în Marea Roșie.​

Raidurile au urmat unei serii de lovituri americane împotriva forțelor iraniene de elită și a grupărilor pro-iraniene din Siria și Irak, ca represalii pentru un atac mortal asupra unei baze americane din Iordania pe 28 ianuarie, relatează La Libre Belgique.

Aceasta este a treia operațiune comună din SUA și Marea Britanie împotriva houthiilor din Yemen. De asemenea, forțele americane au desfășurat, singure, lovituri împotriva țintelor rebele din țara aflată în război din 2014.

Dar, în ciuda intensificării operațiunilor americane, houthii și-au continuat atacurile în Marea Roșie și în Golful Aden, spunând că au vizat nave având legătură cu Israelul "din solidaritate" cu palestinienii din Gaza, devastată de războiul dintre Israel și Hamas.

Atacurile americano-britanice de sâmbătă au vizat 36 de ținte rebele "în 13 locații din Yemen, ca răspuns la atacurile houthi continue asupra traficului maritim internațional și comercial, precum și asupra navelor de război care tranzitează Marea Roșie", potrivit unui comunicat comun al Statelor Unite, Marii Britanii și altor țări care au susținut operațiunea.

"Arsenale îngropate adânc, sisteme de rachete și lansatoare de rachete, sisteme de apărare aeriană și radare ale houthi" au fost vizate, adaugă textul.

Houthis au început să vizeze traficul maritim în Marea Roșie în noiembrie. Și au desemnat interesele americane și britanice drept ținte legitime după loviturile acestor două țări. 

"Escaladare prin escaladare"

Noile lovituri "nu vor zdruncina" "sprijinul houthi pentru poporul palestinian care rezistă în Gaza și nu vor trece fără răspuns și fără pedeapsă", a avertizat Yahya Saree, purtătorul de cuvânt al armatei houthi.

Fără a menționa nicio victimă, el a raportat 48 de lovituri în șase provincii, inclusiv treisprezece în capitala Sanaa și împrejurimile acesteia și nouă în regiunea Hodeida, sub controlul houthi.

"Fie există pace pentru noi, Palestina și Gaza, fie nu există pace și securitate pentru voi în regiunea noastră", a avertizat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Houthi, Nasr al-Din Amer. "Vom răspunde la escaladare prin escaladare".

"Ne-am speriat când am auzit loviturile" sâmbătă seara, spune Hamed Ghanem, 35 de ani, din Sanaa. "Aveam speranța că războiul se va sfârși, dar acum Dumnezeu știe cât va dura", se plânge acest tată a cinci copii.

Cea mai săracă țară din Peninsula Arabă devastată de război, Yemenul cunoaște însă cu o pauză fragilă după un armistițiu negociat de ONU în 2022.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că atacurile de sâmbătă au ca scop "degradarea în continuare a capacităților miliției houthi susținute de Iran de a-și duce atacurile destabilizatoare".

Duminică dimineață, Statele Unite au anunțat că au efectuat o nouă lovitură împotriva unei rachete antinavă houthi care era "gata să fie lansată împotriva navelor din Marea Roșie". 

"Inacceptabil"

Inamic declarat al Statelor Unite, Iranul a "condamnat ferm" loviturile americano-britanice, care, potrivit acestuia, sunt în "contradicție" cu dorința lor declarată de "a nu-și dori o extindere a conflictului" în Orientul Mijlociu.

Și Hamas a denunțat "o escaladare care va atrage regiunea în mai multe tulburări".Războiul din Gaza a fost declanșat de un atac mortal fără precedent al Hamas asupra Israelului, pe 7 octombrie.Violența legată de conflict s-a extins dincolo de granițele lor.

Pe 28 ianuarie, o dronă a lovit o bază din Iordania, ucigând trei soldați americani și rănind peste 40, atac atribuit de Washington grupărilor pro-Iran.Statele Unite au răspuns vineri cu lovituri împotriva țintelor legate de Iran în Irak și Siria, dar nu au lovit teritoriul iranian.

La cererea Rusiei, care a acuzat Washingtonul că "seamănă haos" în Orientul Mijlociu, Consiliul de Securitate al ONU urmează să se întrunească de urgență luni.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA