Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, se așteaptă la "un drum clar" pentru România și Bulgaria spre Schengen.

"Mă aștept să fie un Consiliu foarte dinamic, cu foarte mult angajament din partea statelor membre și, bineînțeles, va fi interesant cum vom duce asta mai departe. Mă aștept ca Croația să aibă un sprijin deplin și, de asemenea, mă aștept să putem gestiona situația României și Bulgariei", a declarat înaltul oficial UE, citată de Agerpres.

Ea a spus că așteaptă cu nerăbdare discuțiile din Consiliul JAI privind aderarea României și Bulgariei la Schengen. "Bineînțeles, vor fi discuții intense și sper că vom avea o decizie asupra României și Bulgariei astăzi", a subliniat Ylva Johansson.

"Este pentru prima dată din 2011 când avem oportunitatea să avem un nou impuls în ceea ce privește România și Bulgaria și mă aștept să avem un drum clar pentru ambele țări către Schengen", a mai spus comisarul european pentru afaceri interne.

Întrebată dacă se așteaptă cu adevărat la o decizie pozitivă privind aderarea României și Bulgaria, în contextul în care toate semnele erau rele până în preziua Consiliului JAI, ea a răspuns: "Să vedem, toată lumea va lua cuvântul, vom vedea cum se va termina. Avem o dinamică foarte bună".

În ceea ce privește posibilitatea unei oferte pentru Austria care să determine acest stat să susțină aderarea României și Bulgariei, ea a spus că s-au luat măsuri pentru a răspunde preocupărilor Vienei.

"Austria este sub presiune când vine vorba de sosiri neregulate. Este un motiv pentru care în urmă cu trei zile am prezentat un nou plan de acțiune pentru a contracara venirile de migranți pe ruta vestică balcanică. Ieri (miercuri - n.r.), echipa mea, împreună cu oficiali din Austria, a fost la Belgrad pentru a intensifica măsurile. Avem deja peste 500 de membri ai Frontex la fața locului, dar suntem gata să desfășurăm mai mulți. Avem mai mulți pași care sunt importanți nu doar pentru extinderea Schengen, ci și pentru gestionarea corespunzătoare a migrației în UE", a mai afirmat ea.

Întrebată de presa din România dacă vede o soluție în decuplarea aderării la Schengen a României și Bulgariei, Ylva Johansson nu a respins în mod clar această variantă.

"Să vedem ce soluții vor fi discutate. Mă aștept ca diferite soluții să apară din discuțiile dinamice de astăzi", a spus ea.

''Puținele îndoieli''' care rămân în privința intrării României și Bulgariei în zona Schengen, din partea Austriei și Regatului Țărilor de Jos, sunt de ordin politic, a apreciat joi vicepreședintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viață european, Margaritis Schinas, transmite EFE, mai relatează Agerpres.

''Puținele îndoieli care rămân sunt de ordin politic și ele subminează două fapte foarte simple: suntem mai puternici, nu mai slabi, prin extinderea Schengen. Și, în al doilea rând, extinderea Schengen înseamnă controale mai multe și mai bune, nu mai puține. Așa că sper ca bunul simț și o minte deschisă să prevaleze și să putem lua decizia, dacă nu astăzi, în următoarele câteva zile", a declarat Schinas, la sosirea la reuniunea miniștrilor de interne ai UE care se desfășoară joi la Bruxelles.

Politicianul elen a reiterat mesajul pe care Comisia Europeană l-a transmis în ultimele zile, și anume că "Bulgaria, Croația și România sunt pregătite din punct de vedere tehnic pentru a se alătura Schengen". "Au făcut ceea ce le-am cerut să facă. Au făcut chiar mai mult decât ceea ce le-am cerut să facă", a insistat el.

Austria și-a reiterat inclusiv joi, înaintea începerii reuniunii JAI de la Bruxelles, hotărârea de a se opune integrării României și Bulgariei în spațiul de liberă circulație a persoanelor și a mărfurilor, invocând creșterea numărului de migranți în acest an. Și Regatul Țărilor de Jos și-a exprimat în ultimele zile refuzul de a primi Bulgaria în spațiul Schengen, din care fac parte în prezent 22 de state membre ale UE (cu excepția Bulgariei, Ciprului, Irlandei, Croației și României) și patru țări non-UE (Liechtenstein, Islanda, Norvegia și Elveția).

"Aș transmite nu doar Austriei, ci întregii lumi, că cele trei țări candidate au făcut tot ceea ce trebuiau să facă și sunt dispuse să garanteze că frontiera noastră externă este protejată. Sunt pregătite cu tot ceea ce este nevoie pentru a lupta împotriva contrabandiștilor și a evita traversările ilegale (de migranți) către Uniunea Europeană. Este nedrept să nu le dăm șansa pe care au câștigat-o și pe care o merită", a mai spus Schinas.