Rusia nu a refuzat niciodată negocierile cu Ucraina, dar le va conduce ținând cont de realitățile emergente, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de externe, Maria Zaharova.

"Suntem în continuare deschiși la negocieri. Nu le-am refuzat niciodată, dar suntem pregătiți să le purtăm, desigur, ținând cont de realitățile, care se creează în acest moment" - a spus reprezentantul MAE rus, relatează TASS.

 ****

Armata Ucrainei poate "negocia" cel mai bine cu Vladimir Putin - susține fostul președinte Poroșenko

Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko susține că Forțele Armate ale Ucrainei pot fi cei mai buni "diplomați și negociatori" cu liderul rus, Vladimir Putin, scrie RBC.

"Trebuie să depunem eforturi diplomatice puternice. Iar cel mai bun diplomat, cel mai eficient, cu experiență, sunt Forțele Armate ale Ucrainei. Acestea vor conduce negocierile în așa fel încât acest călău, acest neom, acest criminal să nu aibă unde să se ascundă. Iar eu, ca fost ministru de externe, ca fost președinte al Ucrainei, trebuie să afirm: ucrainenii se bazează ferm pe 'eforturile diplomatice' ale Forțelor Armate ale Ucrainei", a declarat Poroșenko, în timpul unei vizite de lucru în regiunea sudică Mikolaiv.

****

"Liniile roșii" ale lui Zelenski pentru a negocia cu Putin

SUA presează Kievul pentru un dialog cu Moscova. Ucraina se teme de o schimbare a angajamentului Washingtonului după rezultatele alegerilor intermediare.

O serie de evenimente politice și militare au dus la diferite declarații despre posibilitatea unor negocieri de pace între Ucraina și Rusia în ultimele zile. Kievul a reiterat că el nu a exclus niciodată posibilitatea unor negocieri, notează La Razon.

"Poziția noastră de negociere este cunoscută și deschisă", a declarat consilierul președintelui, Mihailo Podoliak. El a subliniat că trupele ruse trebuie mai întâi să se retragă din Ucraina înainte ca orice altceva să se întâmple. Podoliak a avertizat că actuala conducere rusă nu este deschisă unei astfel de sugestii, ceea ce înseamnă că negocierile vor începe doar cu următorii lideri ruși.

Însuși președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a numit cinci "condiții absolut de înțeles" pentru ca Ucraina să reia negocierile. Potrivit acestuia, Rusia ar trebui să restabilească integritatea teritorială a Ucrainei și să adere la statutul ONU. De asemenea, țara invadatoare ar trebui să compenseze toate pierderile provocate de război. În plus, toți criminalii de război ar trebui să fie pedepsiți și Kievului ar trebui să i se ofere garanții că nimic de genul acestei invazii nu se va mai întâmpla vreodată.

Declarația vine pe fondul unor rapoarte conform cărora SUA au cerut Ucrainei să demonstreze în mod public o mai mare deschidere la negocieri, în ciuda faptului că Ucraina a exclus anterior orice negocieri cu Vladimir Putin. Administrația Biden împărtășește evaluarea Ucrainei, potrivit căreia Putin nu este dispus în prezent să se angajeze în discuții semnificative cu Kievul. Cu toate acestea, el dorește "să asigure sprijinul țărilor ai căror cetățeni s-ar putea îngrijora de perspectiva unui război care ar dura mulți ani".

Anterior, Zelenski a declarat că negocierile cu Putin au devenit imposibile după anexarea ilegală a patru regiuni ucrainene parțial ocupate și atacurile teroriste cu rachete ale Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina. El a susținut că guvernul său a oferit în mod repetat negocieri, dar au primit întotdeauna "răspunsuri nebunești ale Rusiei cu noi atacuri teroriste, bombardamente sau șantaj".

Statele Unite au fost cel mai mare furnizor de sprijin militar și financiar al Ucrainei în termeni absoluți de la începutul invaziei. În același timp, au refuzat să furnizeze avioane de luptă moderne, tancuri sau rachete cu rază mai lungă de acțiune, de teama unei posibile escaladări a Rusiei. De asemenea, au menținut comunicarea cu Moscova, al cărei obiectiv principal îl reprezintă reducerea riscului de utilizare a armelor nucleare în Ucraina.

Jake Sullivan, principalul consilier pentru Securitate națională, a confirmat că Rusia cunoaște amploarea răspunsului la posibila utilizare a armelor nucleare.

Unii politicieni, în special din Partidul Republican, au pus sub semnul întrebării amploarea sprijinului acordat Ucrainei. De asemenea, un grup de 30 de reprezentanți ai Partidului Democrat, mai progresist, i-a trimis luna trecută lui Biden o scrisoare în care semnatarii susțin asistența Ucrainei, dar au cerut mai multă diplomație, inclusiv "dublarea eforturilor pentru a găsi un cadru realist pentru încetarea focului". În urma tumultului creat și a criticilor, ei au retractat mai târziu în aceeași zi și au pus trimiterea scrisorii pe seama unei erori tehnice, semnatarii spunând că momentul pentru scrisoare a fost nefericit, deoarece Ucraina înregistrează progrese pe câmpul de luptă.

Pierderea majorității democrate în Congres ar îngreuna ca administrația Biden să obțină sprijin pentru măsurile sale de consolidare a capacităților de apărare ale Ucrainei. Cu toate acestea, un Congres cu majoritate republicană este puțin probabil să blocheze toate măsurile.Inițiativa "Land-Lease" este deja în desfășurare și i-ar permite președintelui să ia decizii privind acordarea de asistență militară Ucrainei fără a căuta acorduri suplimentare în Congresul SUA în restul anului 2022 și în 2023.

Proiectul de lege a fost aprobat în unanimitate de Senat și cu o majoritate covârșitoare, 417 la 10 voturi, în Camera Reprezentanților, în aprilie.

SUA nu sunt singurul guvern internațional în favoarea dialogului. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Kievul va trebui "la un moment dat" să reia negocierile pentru a pune capăt războiului, dar să facă acest lucru "în termenii și condițiile alese de Ucraina".

Sursa: RADOR