Mai mulți diplomați americani au criticat politica privind Siria a președintelui Barack Obama. Potrivit presei americane, aceștia doresc bombardarea zonelor controlate de regimul președintelui Bashar al-Assad.

51 de diplomați din cadrul Departamentul american de Stat au semnat o scrisoare internă în care pledează pentru acțiuni militare ale SUA cu scopul de a pune presiune pe Guvernul de la Damasc să accepte un acord de încetare a focului și negocieri de pace, relatează Deutsche Welle.

Semnatarii scrisorii sunt diplomați care s-au ocupat de dosarul sirian după izbucnirea conflictului civil în urmă cu cinci ani.

Poziția lor este în contradicție cu cea a Administrației Obama, care a oferit sprijin opozanților regimului sirian, limitând în același timp intervenția armată în lupta împotriva organizației jihadiste Statul Islamic și Frontului al-Nusra, filiala al-Qaida din Siria. 

Scurgere de informații către New York Times

Cotidianul The New York Times a obținut de la un oficial din Departamentul de Stat un draft al scrisorii. Și Wall Street Journal a consultat documentul în care diplomații cer o intervenție militară americană care să vizeze în mod direct regimul de la Damasc.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, nu a dorit să comenteze poziția diplomaților.

Un mecanism creat în timpul Războiului din Vietnam permite diplomaților care nu sunt de acord cu o anumită linie politică oficială să-și exprime preocupările în acest sens, fără teama de represalii. Astfel de memo-uri interne nu sunt neobișnuite, dar numărul semnatarilor este extrem de mare, dacă nu fără precedent, notează The New York Times.

Scrisoarea subliniază dezacordul și nemulțumirea din cadrul administrației americane asupra modului de gestionare a unui conflict în care au murit peste 400.000 de oameni.