Zeci de mii de persoane au manifestat, duminică, la Budapesta, în semn de susținere pentru Universitatea Central-European(CEU) finanțată de miliardarul american de origine ungară George Soros, vizată de o ofensiva a guvernului condus de Viktor Orban.

Aproximativ 60.000 (potrivit unui fotograf AFP) până la 80.000 de oameni (potrivit organizatorilor), printre care studenții și profesori ai Universității, îmbracați în albastru, culoarea CEU, au participat, duminică, la protestul din Budapesta.

Presa independentă ungară afirmă ca acesta este cel mai mare protest față de Guvern, întrecându-l pe cel din octombrie 2014, împotriva unei taze pe internet, care a scos în stradă între 30.000 și 40.000 de oameni și a făcut Executivul să bată în retragere, scrie AFP, citat de Hotnews.

Manifestanții au parcurs, pe jos, câțiva kilometri prin Budapesta, plecând de la Castelul Buda spre Parlament și afișând pancarte pe care scria "Opriți Moscova!" sau "Opriți-l pe Orban!".

Protestul vine după ce, săptămâna trecută, Guvernul a aprobat, în procedura de urgență, o lege care să reglementeze Universitățile străine din tară. Actul normativ a primit 128 de voturi pentru și 38 împotrivă.

Liderii CEU spun că Universitatea lor, finanțată de miliardarul George Soros, este vizată în mod special și au avertizat că, dacă legea va fi adoptată, este posibil să fie nevoiți să o închidă.

Una dintre condițiile ce vor fi impuse prin lege este ca universitățile să aibă un campus în statul sau de origine, în cazul CEU fiind New York, iar o alta este să existe un acord bilateral de susținere între Ungaria și Statele Unite. În caz contrar, diplomele emise de instituțiile de învățământ străine care nu au corespondent și în țările de origine nu vor fi recunoscute.

De altfel, condiția privind campusul din statul de origine reprezintă o problemă numai pentru CEU, deoarece toate celelalte universități străine din Ungaria au deja astfel de campusuri.

În plus, faptul că CEU este o țință directă a Executivului de la Budapesta o arată și acuzațiile pe care premierul Viktor Orban le-a făcut la adresa universității finanțată de George Soros, potrivit cărora aceasta a "trișat" în procesul de acordare a diplomelor și încalca reglementările ungare.

Orban a criticat și organizațiile neguvernamentale finanțate de Soros, care, spune premierul ungar, urmează modelul de "Societate Deschisă" și contravine "democrației iliberale" pe care o preferă el, asta, deși însuși Viktor Orban a beneficiat de o bursă finanțată de Soros. Acum, afirmă că ONG-urile care primesc fonduri din străinatate se amesteca în afacerile ungare și intenționează sa înăsprească normele ce le guvernează, scrie AFP, citat de Hotnews.

Protestatarii i-au cerut, duminică, președintelui ungar Janos Ader să nu promulge legea. Acesta are termen limită până luni, la miezul nopții să semneze legea sau să o trimită Consiliului Constituțional pentru revizuire.

Universitatea Central-Europeană (CEU) a fost fondata în 1991 și opereaza exclusiv la Budapesta, dar oferă diplome recunoscute atât în Uniunea Europeană, cat și în Statele Unite.