Zeci de rezerviști din forțele aeriene israeliene au declarat duminică că nu se vor prezenta la o zi de antrenament, în semn de protest față de reformele judiciare ale prim-ministrului Benjamin Netanyahu.

Anunțul lor reprezintă un adevărat șoc într-o țară a cărei armată ar trebui să fie apolitică, notează Reuters.

Element strategic esențial al Israelului, forțele aeriene s-au bazat în mod tradițional pe rezerviști în timp de război și solicită echipajelor care au fost demobilizate să se antreneze în mod regulat pentru a-și menține nivelul de pregătire.

Cu toate acestea, într-o scrisoare difuzată în presa locală, 37 de piloți și navigatori dintr-o escadrilă de avioane F-15 au afirmat că nu vor participa la exercițiile programate pentru miercuri și, în schimb, "își vor dedica timpul dialogului și reflecției de dragul democrației și al unității naționale".

Guvernul religios-naționalist dorește modificări care să includă restricții asupra Curții Supreme, pe care o acuză de prea multă putere. Criticii sunt îngrijorați de faptul că Netanyahu - care este judecat pentru acuzații de corupție pe care le neagă - dorește un control excesiv asupra sistemului judiciar.

Demonstrații de protest săptămânale și din ce în ce mai ample au avut loc în țară, unii lideri ai protestelor - printre ei foști comandanți militari - afirmând că o conduită nedemocratică a guvernului ar justifica nesupunerea în masă în rândurile militarilor.

Cei 37 de rezerviști din forțele aeriene au specificat că vor renunța la protestul de o zi dacă va fi necesar să efectueze operațiuni reale. Un purtător de cuvânt al armatei a refuzat să comenteze scrisoarea lor, dar a spus că șeful forțelor armate, generalul-locotenent Herzi Halevy "este conștient de discursul public și de diviziune, dar nu va permite niciun fel de prejudiciu adus capacității IDF (Forțelor de Apărare Israeliene) de a-și îndeplini misiunea cea mai importantă - apărarea securității Israelului".

Ofițerii au fost instruiți să vorbească cu subalternii pe această temă, se arată în declarație, care reiterează, de asemenea, "importanța menținerii imparțialității IDF".

Autoritățile din Israelul nu fac public numărul militarilor, ceea ce face dificilă evaluarea impactului protestului rezerviștilor din forțele aeriene.

"Mass-media israeliane iresponsabile scot în evidență orice rezervist care face vreun fel de declarație", a declarat ministrul de finanțe Bezalel Smotrich pentru Channel 12 TV:

"Sunt zeci și sute de mii de oameni care vor continua să se înroleze în armată și să servească în rezervă și să înțeleagă că suntem frați și că suntem responsabili pentru marele miracol care este întreprinderea sionistă".

Benjamin Netanyahu, fost ofițer în cea mai prestigioasă unitate de comando din Israel, a postat pe Twitter o fotografie cu el însuși la vârsta de recrutare cu descrierea: "Când suntem chemați în calitate de rezerviști, ne prezentăm mereu. Suntem o singură națiune". (Sursa: RADOR)

Piloți El Al au refuzat să-l ducă pe Netanyahu în Italia

Piloți și însoțitori de bord ai companiei aeriene de stat El Al au refuzat să accepte să-l ducă pe prim-ministr și pe soția la Roma în cursul acestei săptămâni.

Duminică seara, El Al a anunțat că a găsit în sfârșit un echipaj care să accepte cursa, relatează The Jerusalem Post.

El Al: Lipsa de piloți calificați pentru zborul lui Netanyahus către Roma
Într-o declarație emisă după expirarea termenului limită de stabilire a echipajului, El Al a precizat că problema ar fi fost provocată, printre altele, de lipsa de piloți calificați pentru a pilota Boeing 777. 

Netanyahu urmează să ajungă joi în Italia, pentru a se întâlni cu premiera Giorgia Meloni.