Artileria regală din Marea Britanie a tras sâmbătă, timp de 40 de minute, salve de tun în onoarea prințului Philip, decedat vineri la vârsta de 99 de ani.

Trupele regale de artilerie din Londra, Edinburgh, Belfast și Gibraltar și de pe unele nave ale Marinei Regale, unde Philip a servit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au tras 41 de salve, cu o cadență de una pe minut timp de 40 de minute, informează Agerpres.

Tragerea salvelor de tun a fost difuzată online și la televizor, iar publicul a fost încurajat să le urmărească de acasă.

Conform royal.uk, la Londra au fost folosite aceleași tunuri care au tras salve la nunta Majestății Sale Regina cu Ducele Edinburgh în 1947 și la Încoronarea Reginei în 1953.

Salutul regal cu salve de tun este lansat din diferite locuri din Londra și din Marea Britanie în ocazii speciale, precum aniversări sau zile de naștere. În Londra, salvele sunt trase de la Turnul Londrei și, de asemenea, fie de la Hyde Park, fie de la Green Park, în funcție de ocazie. Salutul de bază este de 21 de salve, dar în Hyde Park, de exemplu, se trag 20 de salve în plus pentru că este un parc regal.

Tradiția salvelor de tun pentru a marca evenimente majore naționale datează cel puțin din secolul XVIII. Există înregistrări istorice de salve care au avut loc în secolul XIV, când armele și munițiile au început să fie răspândite pe scară mai largă. Asemenea salve de tun au fost trase și pentru a marca moartea reginei Victoria în 1901.