Gazprom anunță că oprește din nou livrările de gaze prin Nord Stream 1.

Pe lângă preocupările legate de furnizarea de gaze în general, Germania are de gestionat și o oprire a livrărilor de gaze rusești prin Nord Stream 1, la sfârșitul lunii august. Compania Gazprom a anunțat că nu va livra gaze către Germania prin conducta Nord Stream 1 în perioada 31 august - 2 septembrie din cauza unor lucrări de întreținere a unei turbini, relatează Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Moscova că folosește energia pentru șantaj. „Rusia are nevoie de aceste conducte doar pentru a crea probleme în Europa, nu pentru a ajuta”, a spus el. Cu cât statele europene reduc mai repede independența de energia rusească, cu atât mai repede vor avea ierni liniștite.

Fără să-l numească pe vicepreședintele FDP Wolfgang Kubicki, Zelenski a vorbit și despre „declarațiile absurde” din Germania despre punerea în funcțiune a Nord Stream 2.

FDP-Vize Kubicki plädiert dafür, die Gaspipeline Nord Stream 2 in Betrieb zu nehmen. Dafür erntet er parteiübergreifend heftigen Gegenwind, auch aus den eigenen Reihen. FDP-Chef Lindner nannte den Vorschlag "falsch und abwegig".

Vicepreședintele FDP Kubicki a pledat pentru punerea în funcțiune a gazoductului Nord Stream 2. Propunerea sa a fost criticată inclusiv de colegii liberali. Președintele partidului Christian Lindner a numit propunerea „greșită și absurdă”.

Secretarul general al FDP, Bijan Djir-Sarai, a subliniat că Rusia folosește politica energetică pe post de „armă”. Decizia de a nu pune în funcțiune Nord Stream 2 „a fost corectă și este în continuare corectă”, a spus el pentru Der Spiegel. Liberalul Alexander Graf Lambsdorff a subliniat pe Twitter că Rusia ar putea livra gaz și prin alte conducte precum Nord Stream 1 sau Yamal. Dar dacă Nord Stream 2 ar intra în funcțiune, Germania ar „distruge de una singură consensul politic din NATO și UE”, ceea ce ar fi o „dezastru”, notează Tagesschau.