Volodimir Zelenski a vorbit despre ”vești bune” pe câmpurile de luptă din estul Ucrainei, spunând că armata sa a preluat controlul asupra unor orașe și sate controlate de armata rusă. Șeful diplomației americane a făcut joi o vizită surpriză la Kiev.

Președintele ucrainean nu a spus care sunt "localitățile în care steagul ucrainean a revenit".

În ultimele zile s-a vorbit de un progres al forțelor ucrainene în regiunea Harkiv, fără ca aceste informații să poată fi verificate dintr-o sursă independentă. Ucraina a anunțat încă de săptămâna trecută o contraofensivă în sudul țării.

Joi, secretarul american de stat, Antony Blinken, a făcut o vizită surpriză la Kiev, pentru a anunța un nou pachet de ajutoare militare. Din capitala ucraineană, șeful diplomației americane se duce la Bruxelles, unde se întâlnește vineri cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. 

Statele Unite oferă un ajutor militar în valoare de două miliarde de dolari Ucrainei și altor 18 țări amenințate indirect de Rusia, potrivit unui înalt oficial al Departamentului de Stat, notează Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Este a doua vizită a secretarului de stat american la Kiev de la începutul războiului de agresiune al Rusiei, pe 24 februarie.

Acest ajutor militar vine după cel în valoare de 675 de milioane de dolari pentru Ucraina anunțat de secretarul apărării Lloyd Austin la Ramstein, a precizat Departamentul american de stat. 

++++

Succesorul lui Jirinovski îndeamnă Moscova să-și sporească sprijinul pentru Transnistria

Leonid Sluțki, cel care i-a succedat lui Vladimir Jirinovski la conducerea Partidului Liberal-Democrat din Rusia (LDPR, ultranaționalist, șovin - n.r.), a îndemnat Moscova să-și sporească sprijinul pentru Transnistria, despre care a declarat într-o emisiune televizată miercuri că această regiune "aparține Rusiei", a relatat agenția rusă de presă oficială RIA Novosti, citând canalul tv al formațiunii.

"Transnistria este teritoriul nostru. Este necesar să reconstruim aeroportul din Tiraspol. Pe lângă centrala termo-electrică Moldovenească ( Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, n.r.) trebuie dezvoltate și alte proiecte importante de infrastructură. Suntem în contact cu conducerea transnistreană", a declarat Sluțki în timpul unei vizite în Extremul Orient rus, relatează Agerpres.

++++

Împotriva regizorului rus Vitali Manski a fost deschis un dosar penal de calomnie, la sesizarea lui Nikita Mihalkov

Împotriva realizatorului de filme documentare din Rusia și președintelui Festivalului de Film Artdocfest, Vitali Manski, un cunoscut regizor rus, a fost deschis un dosar penal pentru calomnie, la solicitarea regizorului de film Nikita Mihalkov, care a depus o plângere împotriva lui Manski la poliție, după cum a anunțat pe blogul său jurnalista Ksenia Sobceak, care este martoră în acest caz, relatează Sever Realii.

Potrivit acesteia, reclamantul a considerat drept calomnie afirmația lui Manski, pe care a făcut-o, într-un interviu acordat pentru emisiunea de pe YouTube "Atenție: Sobceak", că la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, al cărui președinte este Mihailkov, "a fost furat nu mai puțin de 85 la sută din buget". "Ca manager al festivalului, pot calcula cu exactitate cât costă acest festival și costă, în cel mai bun caz, 15% din sumele pe care le primește direct de la stat. Sunt gata să îmi apăr cazul în instanță, legat de această chestiune", a susținut Manski, într-un interviu, care a apărut în luna mai.

Marți, Sobceak a fost citată printr-o citație la Biroul pentru Organizarea anchetei al Ministerului de Interne rus. Manski riscă până la doi ani de închisoare. Vitali Manski este un cunoscut regizor de filme documentare, o personalitate publică din rândul opoziției ruse și, de asemenea, organizatorul celui mai mare festival internațional de film documentar din Rusia, Artdocfest.

În ultimii ani, festivalul a fost ținta unor atacuri frecvente și a unor presiuni exercitate în mod repetat de către autoritățile ruse, care au invocat diverse pretexte. În 2022, Artdocfest, care urma să aibă loc la Moscova, a fost complet perturbat de către autoritățile ruse, care au interzis difuzarea majorității filmelor, iar Manski a fost atacat chiar la intrarea în Cinematograful Oktiabr, unde urma să aibă loc deschiderea evenimentului. Ulterior, documentaristul a anunțat că festivalul nu va mai avea loc în Rusia. (Sursa: RADOR)

++++

Japonia investighează posibila implicare a unui grup pro-rus de hackeri în blocarea unor site-uri guvernamentale

Japonia investighează posibila implicare a unui grup pro-rus în blocarea mai multor site-uri web guvernamentale, a declarat miercuri secretarul șef al cabinetului, Hirokazu Matsuno. Peste 20 de site-uri web deținute de patru ministere nu au putut fi accesate marți seara. Accesul a fost restabilit în aceeași zi, a afirmat Matsuno, citat de Reuters.

Guvernul nu a identificat nicio scurgere de informații și analizează dacă blocarea a fost cauzată de un atac de tip denial-of-service (DDoS), a adăugat el. Grupul pro-rus „Killnet” a declarat pe rețelele de socializare că este responsabil pentru atac, a informat postul public NHK.

„Suntem conștienți de faptul că grupul de hackeri (Killnet) a sugerat că s-a aflat în spatele unui atac, dar momentan încă investigăm cauza problemelor, luând în considerare inclusiv implicarea acestuia”, a spus Matsuno într-un briefing de presă zilnic. (Sursa: RADOR)