Trimisul special al Papei Francisc, cardinalul Matteo Zuppi, s-a dus la Kiev pentru a promova "o pace justă și pentru a sprijini gesturi de umanitate pentru a atenua tensiunile", a transmis Biroul de presă al Vaticanului.

El a discutat cu Dmitro Lubinets, responsabilul pentru apărarea drepturilor omului, despre problema copiilor ucraineni din teritoriile ocupate de ruși și despre situația prizonierilor.

Potrivit președinției ucrainene, Zuppi și Zelenski "au discutat despre situația din țara noastră și despre cooperarea umanitară dintre Ucraina și Sfântul Scaun în cadrul implementării Formulei de pace ucrainene", relatează Rai News.

Președintele ucrainean "a subliniat că Rusia continuă să comită crime de război oribile împotriva Ucrainei, cea mai recentă dintre acestea fiind explozia barajului Kahovka", care "impune amenințări enorme și va avea consecințe teribile pentru viața persoanelor și pentru mediul înconjurător".

Pentru Zelenski, "încetarea focului și înghețarea conflictului nu vor duce la pace".

Inamicul va profita de pauză pentru a-și dezvolta abilitățile și atacurile ulterioare, pentru a aduce un nou val de crime și teroare. Rusia trebuie să-și retragă toate trupele de pe teritoriul Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional. În schimb, "doar eforturile comune, izolarea diplomatică și presiunea asupra Rusiei pot influența agresorul și pot aduce o pace justă pe pământ ucrainean".

El "a invitat Sfântul Scaun să contribuie la implementarea Planului de pace ucrainean: în timp ce războiul continuă pe teritoriul Ucrainei, algoritmul pentru atingerea păcii nu poate fi decât ucrainean". În final, președintele a menționat că "Sfântul Scaun poate aduce o contribuție faptică la eliberarea prizonierilor ucraineni, la revenirea copiilor deportați și la restabilirea justiției".

"La rândul său, cardinalul Zuppi a exprimat solidaritatea Papei Francisc cu poporul ucrainean și a asigurat disponibilitatea Sfântului Scaun de a se uni pentru a găsi modalitățile de implementare a acestor inițiative umanitare. Matteo Zuppi i-a înmânat lui Volodimir Zelenski o scrisoare a Papei Francisc". 

Întâlnirea a fost "sinceră, cordială și importantă", a declarat nunțiul apostolic de la Kiev, Visvaldas Kulbokas, despre întâlnirea dintre Zuppi și Zelenski.

"Cardinalul a fost foarte recunoscător pentru atenția acordată și pentru conversația importantă, menită să adune gândurile și reflecțiile asupra situației" politice și asupra posibilităților umanitare din Ucraina, "la care va trebui apoi să reflecteze împreună cu Sfântul Părinte", le-a spus Monseniorul Kulbokas jurnaliștilor prezenți în fața Nuncțiaturii de la Kiev, unde a fost cazat Zuppi.

"A veni, a simți, a te scufunda în durere, precum luni la Bucha: acesta este scopul acestei vizite, care nu este o vizită politică, pentru a spune 'căutăm soluții', ci o cercetare concretă la care va trebui să reflectăm" și asupra căreia este prematur orice anunț", a adăugat Kulbokas.

Sursa: RADOR