Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi să primească un ''mesaj foarte clar'' din partea NATO că țara sa va putea intra în această Alianță ''după război'', relatează agențiile DPA și EFE, preluate de Agerpres.

"Suntem realiști. Știm că nu vom intra în NATO în timpul războiului, dar dorim să obținem un mesaj foarte clar că vom intra în NATO după război", a spus Zelenski la o conferință de presă comună la Haga cu premierul olandez Mark Rutte și cu premierul belgian Alexander De Croo.

Zelenski, care s-a declarat "convins" că Ucraina va câștiga războiul cu Rusia, a cerut din nou mai multe arme occidentale "cât mai rapid posibil", notează Agerpres.


El a insistat de asemenea ca aliații Kievului să ajute la reconstrucția Ucrainei, deși a admis că există "probleme legale" în țările UE pentru a folosi în acest scop activele rusești înghețate în virtutea sancțiunilor impuse Rusiei după lansarea războiului contra Ucrainei.

Referindu-se la cererea lui Zelenski privind aderarea la NATO, premierul Mark Rutte a spus că țara sa "sprijină ambițiile Ucrainei pentru NATO" și a precizat că lucrările pregătitoare ale summitului Alianței, care se va desfășura în iulie la Vilnius, includ eforturile pentru ca în declarația finală a reuniunii să se facă un "pas anume" în acest sens și să nu mai fie reluate formule folosite la summiturile anterioare.

"Summitul NATO de la Vilnius poate deveni istoric", a spus în urmă cu două săptămâni Zelenski în prezența secretarului general al Alianței, Jens Stoltenberg, venit atunci într-o vizită surpriză la Kiev. Este "important ca Ucraina să primească (la Vilnius) invitația corespunzătoare (...) Este momentul", a insistat președintele ucrainean.

Tribunal special

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut crearea unui tribunal special pentru delictul de agresiune, după o vizită inopinată la Curtea Penală Internațională (CPI).

"Ar trebui să existe o răspundere" pentru acest delict de agresiune, "începutul răului", a declarat Zelenski într-un discurs în fața diplomaților și altor oficiali, ca aluzie la invadarea țarii sale de către Rusia, cerând o "justiție pe scară mare", nu o "impunitate hibridă".

"Asta nu se poate aplica decât de către tribunal", a subliniat el, în situația în care CPI nu are puterea să judece Rusia pentru delicte de agresiune, Rusia nefiind semnatară a Statutului de la Roma, notează La Libre Belgique.

Sursa: RADOR