Președintele Volodimir Zelenski a cerut țărilor occidentale să trimită țării sale ajutor militar care să-i permită Ucrainei să atace infrastructuri situate în interiorul Rusiei, infrastructuri cu care armata rusă lovește teritoriul ucrainean.

În discursul său către națiune din noaptea de joi spre vineri, Zelenski a condamnat atacurile ruse de joi cu rachete și bombe aeriene dirijate împotriva regiunii de graniță Harkov, în care și-au pierdut viața șapte 7 civili și care au fost lansate de pe teritoriul rus, acuzând deficitul de apărare antiaeriană de care suferă Ucraina și interdicția impusă Kievului de majoritatea aliaților, care nu permit Ucrainei să lovească teritoriul inamic cu arme occidentale, relatează EFE, preluată de Agerpres.

Atacuri precum cel de joi sunt posibile doar "pentru că Ucraina are încă restricții pentru a se apăra", a avertizat Zelenski, care și-a exprimat regretul că armata sa nu poate "distruge lansatoarele de rachete" cu care Moscova atacă Ucraina de pe teritoriul rus din cauza acestor restricții și a lipsei rachetelor cu rază lungă de acțiune.

Statele Unite, Franța și Regatul Unit au trimis Ucrainei un număr limitat de rachete cu rază lungă de acțiune pe care Kievul le folosește cu succes pentru a distruge ținte militare rusești în teritoriile ucrainene ocupate de ruși.

Însă majoritatea aliaților Ucrainei au interzis până acum acestei țări să folosească armele pe care le trimit pentru a lovi în interiorul Federației Ruse de teama unor eventuale represalii directe din partea Moscovei.

Regatul Unit a anunțat recent că va permite Ucrainei să lovească teritoriul inamic cu arme de proveniență britanică. În schimb, Statele Unite, Franța și majoritatea aliaților Ucrainei nu și-au schimbat oficial politica privind utilizarea de către Kiev a echipamentelor lor militare.