eședintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a luat din nou decizii importante privind SBU, serviciile secrete ucrainene.

După ce l-a suspendat pe șeful SBU, a anunțat concedierea a aproape 30 de angajați. În mesajul său video zilnic, președintele a vorbit despre rezultate "nesatisfăcătoare". El a anunțat că toate activitățile Serviciului de securitate din Ucraina vor fi remaniate. Cele 28 de concedieri privesc personalul care ocupa posturi la diferite niveluri ale organizației, a declarat președintele în alocuțiunea sa de luni seara. Dar a precizat că pe ansamblu, "motivele sunt similare: rezultate ale muncii nesatisfăcătoare".

Volodimir Zelenski își exprimase anterior nemulțumirea în legătură cu faptul că 60 de colaboratori, între altele ai serviciilor secrete, au rămas în teritoriul ocupat de Rusia. Guvernul de la Kiev consideră acest lucru înaltă trădare.

Măsura luată împotriva șefului SBU, Ivan Bakanov, un prieten din copilărie al președintelui, a făcut multă vâlvă, ca și cea luată împotriva procurorului general, Irina Venediktova. Membri ai aparatului judiciar sunt de asemenea acuzați de colaborare cu forțele de ocupație. Cei doi înalți oficiali au fost suspendați pe timpul anchetei privind faptele și gesturile lor.

Primul este în fruntea serviciilor secrete din 2019, dar în calitate de lider neexperimentat ar fi avut foarte puțină autoritate. A doua conduce ancheta privind miile de presupuse crime comise de ruși. Ea a fost recent la Haga la o conferință privind cercetarea crimelor de război comise în Ucraina.

sursa: RADOR