Președintele ucrainean vrea să prevină ceea ce el a numit drept dezinformarea făcută de Rusia.

Astfel, Volodimir Zelenski a anunțat crearea unei comisii parlamentare care să monitorizeze utilizarea armamentului livrat de Occident, pentru a preveni ceea ce el a numit dezinformarea făcută de Rusia.

Liderul ucrainean a cerut marți Parlamentului Ucrainei să pună în aplicare o inițiativă prezentată de șeful Cabinetului Președintelui, Andrei Iermak, privind crearea comisiei.

În declarația sa zilnică adresată populației, Zelenski a subliniat, însă, că trupele ucrainene nu au fost acuzate până acum de o posibilă utilizare necuvenită a armamentului donat de aliați.

"Partenerii noștri sunt pe deplin informați cu privire la modul în care folosim armele livrate", a adăugat acesta.

"Dar pentru a elimina orice manipulare a propagandiștilor ruși și a celor care îi ajută în Ucraina, un instrument suplimentar de control parlamentar va începe să funcționeze", a afirmat Zelenski.

Comisia parlamentară va cuprinde reprezentanți ai tuturor facțiunilor și grupurilor parlamentare, a subliniat acesta.

Parlamentul ucrainean a aprobat marți demisiile șefului serviciilor de securitate (SBU) și ale procurorului general, propuse de Zelenski.

Înlocuirea celor doi funcționari a fost anunțată duminică seara de șeful statului, care i-a criticat pentru eforturile insuficiente în lupta împotriva spionilor ruși și a colaboratorilor de la Moscova implicați în invazia începută la sfârșitul lunii februarie.

Luni, Zelenski a anunțat din nou o "remaniere a conducerii" în cadrul SBU, cu expulzarea a 28 de lucrători, după ce cel puțin trei înalți funcționari ai acestei organizații au fost considerați suspecți de înaltă trădare în ultimele luni.

Zelenski a subliniat că peste 60 de funcționari din Ministerul Public și din Serviciul de Securitate ucrainean, care au fost supravegheați de cei demiși, au rămas în teritoriile ocupate și "lucrează împotriva Statului (...)".

Potrivit presei locale, Zelenski a dat asigurări că "au fost înregistrate 651 de dosare penale pentru înaltă trădare și colaborare în rândul procurorilor, al organelor de anchetă și alte organe însărcinate cu aplicarea legii".

Rusia a lansat o ofensivă militară în Ucraina pe 24 februarie, în cadrul căreia au murit peste 5.000 de civili, potrivit ONU, care avertizează că numărul real ar fi probabil mult mai mare.

Ofensiva militară rusă a determinat fuga a peste 16 milioane de oameni, dintre care peste 5,7 milioane în afara țării, potrivit celor mai recente cifre ale ONU.

Tot conform Națiunilor Unite, 15,7 milioane de oameni au nevoie de asistență umanitară în Ucraina.

Invazia rusă a fost condamnată de majoritatea comunității internaționale, care a răspuns prin trimiterea de arme în Ucraina și prin întărirea sancțiunilor economice și politice la adresa Moscovei.

sursa: RADOR