Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a contactat pe premierul ungar Viktor Orbán și i-a cerut să sprijine aderarea Ucrainei la UE.

În timpul convorbirii telefonice, cei doi lideri au vorbit despre cererea Kievului de aderare la Uniunea Europeană și despre primirea refugiaților de către Ungaria (care găzduiește peste 800.000 de refugiați ucraineni), relatează Euronews. Pe Twitter, Zelenski a mulțumit Ungariei pentru sprijinirea perspectivei europene a Ucrainei.

Premierul ungar a spus că este în favoarea simplificării birocrației procesului de aderare a Ucrainei, declarându-se dispus să promoveze interesul Kievului în următorul Consiliu European programat pentru 23 și 24 iunie. În timpul convorbirii telefonice, Orban și-a propus să primească alți studenți care fug de război și să coopereze în domeniul energetic și la deblocarea exporturilor de cereale din porturile ucrainene.

Conversația reprezintă un semn de relaxare după critica lui Zelenski la adresa inițiativelor permisive ale lui Orbàn vizavi de agresiunea rusă.

++++

Documentele de conducere ucrainene: Comisia propune relaxarea temporară a cerințelor

Comisia a propus recent norme temporare privind documentele de conducere ucrainene, pentru a le permite cetățenilor ucraineni care locuiesc în UE în regim de protecție temporară să își utilizeze în continuare permisul de conducere ucrainean, fără a fi nevoiți să îl schimbe cu un permis de conducere UE sau să susțină un nou examen de conducere. De asemenea, măsura va simplifica și cerințele pentru conducătorii auto profesioniști.

Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat: „Persoanele care fug din Ucraina și caută refugiu în UE trebuie să poată circula liber în interiorul Uniunii, adică să își poată utiliza în continuare permisele de conducere, fără a fi nevoiți să le schimbe sau să susțină teste suplimentare. Șoferii ucraineni de camioane se află în prima linie în ceea ce privește transportul de mărfuri către și dinspre Ucraina, inclusiv transportul de cereale. Trebuie să ne asigurăm că aceștia își pot continua activitatea fără a fi nevoiți să parcurgă proceduri administrative îndelungate cu privire la documentele lor de conducere. Iată obiectivul regulamentului pe care îl propunem astăzi. Acesta va contribui în continuare la facilitarea culoarelor noastre de solidaritate UE-Ucraina și la creșterea exporturilor de produse agricole pe piețele mondiale”.

În anumite condiții, șoferii ucraineni de camioane și de autobuze care beneficiază de protecție temporară își vor putea prelungi valabilitatea certificatelor de competență profesională eliberate de Ucraina, în urma unui scurt curs de formare și a unui test. Acest lucru le va permite să lucreze în UE în perioada în care se află în regim de protecție temporară și să contribuie la exportul de bunuri ucrainene.

Propunerea va fi examinată de Parlamentul European și de Consiliu.

++++

''Consens total'' al miniștrilor europeni de externe pentru ca Ucraina să primească statutul de țară candidată la UE

Un ''consens total'' pentru acordarea statutului de țară candidată la UE pentru Ucraina a fost observat marți în rândul miniștrilor de externe ai celor 27 de state membre, care au avut o reuniune la Luxemburg cu două zile înaintea unui summit european decisiv, a declarat ministrul francez al afacerilor europene, Clément Beaune, potrivit AFP.

Comisia Europeană a recomandat vineri acordarea acestui statut pentru Ucraina și Republica Moldova, nu însă și pentru Georgia, o decizie urmând să fie luată de liderii europeni la summitul din 23-24 iunie.

Discuția de marți între miniștri la Luxemburg ''a permis să arătăm un larg consens, aș spune chiar un consens total (...), mai ales în ce privește Ucraina'', a spus ministrul francez, a cărui țară deține președinția semestrială a Consiliului UE.

++++

Polonia a furnizat peste 240 de tancuri Ucrainei 

Polonia a furnizat Ucrainei peste 240 de tancuri și 100 vehicule blindate, a declarat marți președintele polonez Andrzej Duda, relatează dpa.

Varșovia a trimis, de asemenea, sisteme de rachete, mitraliere și muniție, a afirmat președintele Duda în cursul unei întâlniri cu ambasadori.

În total, Polonia a oferit sprijin militar în valoare de peste 1,6 miliarde de dolari cu scopul de a opri războiul din Ucraina și de a se asigura că acesta nu se extinde pe teritoriul polonez.

Și Guvernul german a publicat o listă cu echipamentele militare pe care Germania le-a livrat sau le va livra Ucrainei.

Surse: RADOR, AGERPRES