Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a atenuat ușor cererile de a negocia cu Rusia pentru a pune capăt războiului și nu va mai cere demiterea președintelui rus Vladimir Putin, scrie Kyiv Post.

Ziarul ucrainean a indicat că administrația președintelui american Joe Biden îl convinge pe liderul ucrainean să-și relaxeze condițiile atunci când vine vorba despre negocierea păcii cu Rusia.

Kyiv Post, citând ca surse doi oficiali familiarizați cu chestiunea, amintește că, pe 6 noiembrie, Zelenski a declarat că este deschis la "discuții autentice" cu Rusia, notează El Periodico.

Dar i-a impus o serie de cerințe, dintre care unele erau deja cunoscute, precum restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, pedepsirea crimelor de război și reparații, printre altele.

Spre deosebire de anunțurile anterioare, acum el nu a menționat condiția ca Putin să fie revocat din funcție înainte ca astfel de discuții să poată avea loc, a spus ziarul.

Această schimbare a venit după "zile de negocieri între Kiev și Washington", care au inclus o întâlnire săptămâna trecută a consilierului american pentru Securitate națională, Jake Sullivan, cu Zelenski în capitala Ucrainei.

Unul dintre înalții oficiali ai administrației ucrainene a declarat ziarului că, deși americanii nu l-au instruit în mod explicit pe Zelenski și pe aliații săi din Ucraina să își schimbe poziția, ei i-au transmis Kievului că trebuie să dea dovadă de "mai mult entuziasm pentru a pune capăt conflictului într-o manieră amiabilă și rațională".

"Ideea este să arătăm încă o dată pe scena internațională că Ucraina, și nu Rusia, este partea care caută pacea", a adăugat sursa."Asta nu înseamnă că ar trebui să meargă la masa negocierilor chiar acum. Nici măcar nu credem că este momentul potrivit, având în vedere ce face Rusia", a declarat oficialul citat de cotidianul de la Kiev, vorbind sub acoperirea anonimatului.

"Dar trebuie să își demonstreze disponibilitatea de a rezolva conflictul, pentru că nimeni nu este mai interesat să pună capăt acestui conflict decât Ucraina", a mai spus oficialul.

De asemenea, ziarul ucrainean a amintit că, în ultimele zile, au fost confirmate contacte între oficialii americani cu omologii lor ucraineni și ruși "în efortul de a calma tensiunile și de a evita greșelile" în acest război, care a început pe 24 februarie.

Sursa: RADOR