Președintele Ucrainei a declarat că instituțiile democratice ucrainene au rezistat în pofida războiului brutal al Rusiei și a subliniat că, datorită eforturilor comune cu întreaga lume, victoria asupra invadatorilor ruși va veni foarte curând.

Potrivit Ukrinform, Volodimir Zelenski a făcut declarația într-o intervenție online la evenimentul "Embrace Ukraine - #StrivingTogether", care a avut loc la Amsterdam. "Cred că împreună putem pune capăt războiului, cu victoria noastră, cât mai curând posibil. Și vom reconstrui tot ce a distrus Rusia. O Europă unită este mai puternică decât orice tiranie! Chiar și în timpul unui război atât de brutal, instituțiile democratice ucrainene au fost păstrate. Chiar și acum, extindem sfera de acțiune a valorilor europene”, a subliniat Zelenski, amintind și de ratificarea Convenției de la Istanbul de către Parlament.

Președintele și-a exprimat încrederea că decizia istorică a Uniunii Europene cu privire la viitorul european al Ucrainei va fi pozitivă.

"Merităm! Și nu doar prin curajul nostru și lupta pentru libertate. Atacul Rusiei asupra Ucrainei a deschis cele mai rele pagini ale memoriei noastre istorice. Bombele rusești distrug orașe, soldații ruși ucid mii de civili, statul rus efectuează chiar deportări în masă ale ucraineanilor. Ce este aceasta? Este un atac al Rusiei împotriva întregii Europe libere, împotriva valorilor noastre comune. Împotriva drepturilor omului, a statului de drept și a convențiilor care protejează fiecare persoană din Europa și din lume. Nu vom permite ca valorile noastre să fie distruse", a declarat Volodimir Zelenski, adăugând că "oricât de multă presiune ar face Rusia, ucrainenii sunt încă încrezători că viitorul Europei este luminos și liber, pentru că îl apărăm cu toții împreună".

++++

Sondaj de opinie - Opinia oamenilor despre Zelenski și Putin s-a deteriorat și în Ungaria

Cetățenii ungari cred că politicienii implicați în conflictul ruso-ucrainean nu urmăresc în primul rând să promoveze pacea, la această concluzie a ajuns Fundația Századvég (Sfârșit de secol) din Ungaria, pe baza datelor sondajului său de opinie, efectuat în luna iunie. Sondajul a analizat opinia oamenilor despre războiul ruso-ucrainean. Din datele sondajului a rezultat că percepția politicienilor implicați direct sau indirect în conflictul armat arată o tendință de deteriorare în Ungaria față de datele din luna mai, scrie Magyar Nemzet.

Potrivit cercetării, procentul celor care nu sunt de acord cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski a crescut de la 65 la 68 la sută din mai până în iunie. Fundația Századvég amintește că Zelenski și staff-ul său au criticat recent Ungaria în mai multe rânduri, ceea ce a contribuit, probabil, la diminuarea popularității președintelui ucrainean. În perioada de referință, tabăra celor care și-au exprimat o opinie negativă despre Vladimir Putin nu s-a schimbat, atât în luna mai, cât și în luna iunie procentul acestora a fost de câte 72%, în schimb procentul celor care au avut mai degrabă o opinie favorabilă a scăzut cu un punct procentual, iar numărul indecișilor a crescut cu același procent.

Fundația Századvég a analizat pentru primda dată în luna iunie opinia publică despre președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Potrivit rezultatelor sondajului, aproape jumătate dintre cetățenii ungari (49 la sută) au o atitudine nefavorabilă față de Von der Leyen, în timp ce proporția celor care gândesc pozitiv despre oficialul european este de 33 la sută. Aprecierea nefavorabilă a președintelui Comisiei Europene, în Ungaria, poate fi pusă, printre altele, pe seama faptului că, în ciuda situației îngrijorătoare cauzate de războiul ruso-ucrainean, acesta a anunțat că Bruxelles-ul va demara împotriva Ungariei mecanismul privind statul de drept care va permite înghețarea unor resurse UE.

Între timp, procentul celor care îl dezaprobă pe președintele american Joe Biden a crescut de la 62 la 64%. În acest context, institutul de cercetare a constatat că, potrivit cetățenilor ungari, politicienii implicați în conflictul ruso-ucrainean nu urmăresc în primul rând promovarea păcii. Prin urmare, 72% dintre cei chestionați în cazul lui Vladimir Putin și 57% în cazul lui Volodimir Zelenski  cred că acești lideri politici sunt, în general, mai mult de partea războiului decât a păcii. De asemenea, 61% dintre respondenți cred că Joe Biden este interesat de continuarea războiului ruso-ucrainean. Este important de subliniat că 83% dintre cetățenii ungari consideră că premierul Viktor Orbán este mai mult în favoarea păcii.

Sursa: RADOR