"Reconstrucția Ucrainei este necesară pentru a garanta securitatea globală", a afirmat președintele Volodimir Zelenski într-un mesaj video difuzat la Conferința țărilor aliate Kievului pentru reconstrucția Ucrainei, care a început miercuri la Londra.

"Prin reconstruirea Ucrainei, reconstruim mult mai mult decât o țară, reconstruim întreaga lume pentru generația noastră și generațiile viitoare", a spus Zelenski, care a adăugat: "Acest proces va fi pașnic, stabil și democratic? Depinde de fiecare dintre noi", relatează ANSA.

Zelenski a vorbit despre necesitatea unei baze pentru pace fondată pe unitate, securitate și democrație, subliniind cinci domenii în care Guvernul său a început să lucreze. "Primul este potențialul pentru unitate. Al doilea este potențialul pentru stabilitate. Al treilea este potențialul pentru creștere. Al patrulea este potențialul pentru securitate. Iar al cincilea, și extrem de important, este potențialul pentru democrație", a spus Zelenski.

La rândul său, președintele Executivului european, Ursula von der Leyen, vorbind la conferință, a declarat că, "astăzi, Comisia Europeană prezintă o nouă actualizare  cu privire la progresele Ucrainei în reforma judiciară, lupta împotriva corupției, noile legi privind mass-media și minoritățile naționale: acest raport demonstrează că obiectivul este luat în vedere și că vom lucra cot la cot cu Ucraina până când acesta va fi atins".

"Prin aceste reforme, Ucraina transmite și un mesaj puternic investitorilor privați, care vor putea conta pe transparență, condiții de concurență echitabile și instituții care funcționează bine, lucruri de care au nevoie pentru a investi în Ucraina. Și acest lucru este cu atât mai important, pentru că avem nevoie de implicare și în sectorul privat, pentru că sectorul privat, cu experiența sa neprețuită și puterea sa financiară, va ajuta Ucraina să-și îndeplinească visurile. Și asta mă duce la ultimul meu punct. Vrem ca reformele implementate de Ucraina să fie însoțite de investiții europene. Pentru fiecare pas pe care îl face către noi, Uniunea Europeană trebuie să facă un pas către Ucraina", a continuat Ursula von der Leyen.

Premierul britanic Rishi Sunak, în deschiderea Conferinței țărilor aliate cu Kiev privind reconstrucția Ucrainei, a formalizat angajamentul Regatului Unit de a pune la dispoziție o contribuție de 3 miliarde de dolari în următorii ani, sub formă de împrumuturi garantate de Banca Mondială. Sunak a acuzat Rusia că dorește "să distrugă economia ucraineană, așa cum a distrus Bahmut și Mariupol", adăugând că acest lucru nu trebuie permis și că, dimpotrivă, – Moscova "va trebui să plătească" pentru devastările războiului.

Sunak a lăudat, apoi, "determinarea" atribuită "Guvernului președintelui Volodimir Zelenski" și pe frontul introducerii "reformelor pentru a face Ucraina mai deschisă, mai transparentă și pregătită să primească investiții importante".

La rândul său, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunțat în timpul discursului său la Conferința de la Londra alocarea a 1,3 miliarde de dolari ajutoare suplimentare din partea SUA.

Ministrul italian de Externe, Antonio Tajani, a subliniat că această conferință reprezintă "un mesaj clar" adresat, în primul rând, "Rusiei cu privire la faptul că există un front vast de țări unite în apărarea dreptului internațional", precum și în sprijinul libertății Ucrainei. "Vrem pace, dar pacea este imposibilă fără justiție, iar justiția înseamnă libertate pentru Ucraina", a adăugat Tajani. Un obiectiv care "trece prin reconstrucție", ca premisă pentru aderarea Kievului "la Uniunea Europeană".

Sursa: RADOR