Potrivit președintelui Volodimir Zelenski, trupele lui Putin controlează aproximativ 20% din Ucraina.

Linia frontului se întinde pe 1.000 de kilometri, a spus Zelenski într-un discurs video în Parlamentul din Luxemburg.

„Trebuie să ne apărăm de aproape întreaga armată rusă”, a spus el.

„Toate unitățile ruse pregătite pentru luptă sunt implicate în acest atac” din estul Ucrainei, a susținut liderul de la Kiev.

Potrivit acestuia, 100 de oameni mor în fiecare zi în estul Ucrainei.

Alte 400 până la 500 de persoane ar fi rănite în fiecare zi.

****

Volodimir Zelenski susține că Ucraina se consideră deja parte a Uniunii Europene .„Ucraina a devenit deja membră de facto a UE”, le-a spus el parlamentarilor din Luxemburg. „Cred că Ucraina arată deja prin acțiunile sale că îndeplinește criteriile europene".

 

 

****

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, spune că sancțiunile împotriva Rusiei vor avea în curând efect. Președintele Vladimir Putin ar putea încă să aprovizioneze armata cu produse autohtone precum ulei sau grâu, a spus politicianul de la Verzi într-o dezbatere privind bugetul din Bundestag, relatează Spiegel Online.

Dar economia rusă s-a prăbușit dramatic.Rusia nu mai poate cumpăra nimic din veniturile din petrol sau gaze din cauza sancțiunilor. Comerțul cu țări neutre sau chiar pro-ruse este, de asemenea, în scădere semnificativă. „Timpul nu funcționează pentru Rusia, funcționează împotriva Rusiei”, a spus Habeck.

****

Patru rachete de croazieră rusești trase dinspre Marea Neagră au lovit infrastructura de cale ferată din afara orașului Liov, vest, a declarat guvernatorul regional Maksim Kozițki, citat de dpa.

Atacul cu rachete a lovit zonele Strîisk și Sambir, la sud-vest de Liov, nu departe de granița cu Polonia.

****

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat că dorește ca Ucraina să câștige războiul împotriva Rusiei. Rusia încalcă dreptul internațional. „Ei vor să distrugă pacea din Ucraina.De aceea, Ucraina nu trebuie să piardă în nicio circumstanță – asta înseamnă: Ucraina trebuie să câștige", a spus ea, răspunzând unei întrebări.