În urma unui schimb de informații dintre cele două țări, președintele ucrainean a vorbit despre o "tendință pozitivă" în relațiile cu Israelul.

"Există o tendință pozitivă în relațiile cu Israelul", a declarat Volodimir Zelenski referindu-se la ultimele schimburi dintre Ucraina și Israel. Cele două țări au împărtășit într-adevăr informații cu privire la "400 de drone iraniene" folosite de Rusia în timpul invaziei sale militare a Ucrainei, potrivit președintelui ucrainean.

"Deci suntem la începutul cooperării", a spus Volodimir Zelenski, potrivit Le Point.

"Sunt mulțumit de ultimele zile: am început să lucrăm", a mai subliniat el, indicând că, în opinia lui, "toată lumea vrea relații mai călduroase" între cele două țări. Președintele ucrainean a punctat totuși că, din punctul său de vedere, "astăzi, nu este suficient". "Israelul este un stat care știe profund […] ce este cu adevărat războiul și cred că ar trebui să sprijine mai mult Ucraina", a solicitat el în fața presei.

"Datele serviciilor de informații care sunt schimbate în prezent confirmă încă o dată ceea ce știau serviciile noastre: aproximativ 400 de drone iraniene au fost deja folosite împotriva populației civile ucrainene" de către Rusia, a spus el. Potrivit lui Zelenski, "60 până la 70% dintre ele au fost doborâte" de apărarea antiaeriană ucraineană. Teheranul și Moscova au negat în mod repetat aceste acuzații în ultimele zile.

Alături de el în fața jurnaliștilor s-a aflat Umaro Sissoco Embalo, actualul președinte al ECOWAS, care a declarat că Vladimir Putin, pe care l-a vizitat marți, "și-a exprimat ideea că este gata să negocieze cu președintele Zelenski". Liderul ucrainean a respins rapid orice posibilitate de discuții cu Moscova, atât timp cât armata rusă "lovește infrastructura" în Ucraina, a spus el.

"Să începem să deblocăm cel puțin Marea Neagră", a propus el, în vreme ce Kievul acuză Moscova că a întârziat în mod deliberat 170 de nave destinate să transporte cereale din Ucraina în multe țări din Africa și Asia. "Dorința de a vorbi despre președintele rus nu este, cred, altceva decât o retorică pregătită", a adăugat el.

"Lupte extrem de acerbe" au loc "lângă Bahmut", un oraș din regiunea Donețk, estul Ucrainei, care este o țintă prioritară pentru armata rusă de luni de zile, a declarat, miercuri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski. "Situația din prima linie nu se confruntă cu schimbări semnificative. În regiunea Donețk, lângă Bahmut și Avdiivka, au loc lupte extrem de acerbe", a spus el în alocuțiunea sa zilnică postată pe rețelele de socializare.

Marți, șapte civili au fost uciși și alți trei au fost răniți în Bahmut, potrivit guvernatorului regional Pavlo Kirilenko. Luptele dintre armatele ucrainene și cele rusești fac ravagii acolo, trupele Moscovei sunt disperate să obțină succes după mai multe eșecuri de la începutul lunii septembrie.

"Ocupanții ruși au pierdut deja atât de multe echipamente – aviație și altele – pe care majoritatea armatelor din lume pur și simplu nu le au și nu le vor avea niciodată în serviciu", a mai asigurat Volodimir Zelenski. Potrivit acestuia, "Rusia nu va putea compensa aceste pierderi". În cele din urmă, el a denunțat din nou "nebunia comandamentului rus", "vizibilă după el" în special în estul țării prin "trimiterea oamenilor la moarte […] zi de zi".

Miercuri, șeful agenției umanitare ONU s-a declarat "relativ optimist" cu privire la prelungirea acordului care permite exporturile de cereale ucrainene, optimism temperat de Rusia care a insistat asupra cererilor sale.

Așa-numitul acord de la Marea Neagră, semnat pe 22 iulie sub egida ONU, a stabilit proceduri timp de 120 de zile pentru a permite exportul de cereale ucrainene blocate de război.

Sistemul a permis exportul a aproape 9 milioane de tone de cereale și a atenuat criza alimentară globală cauzată de război, dar incertitudinile legate de prelungirea acordului au mărit deja prețurile unor produse. "Vrem să fie reînnoit rapid acum. Este important pentru piață, este important pentru continuitate", a comentat miercuri Martin Griffiths, care s-a deplasat recent la Moscova împreună cu Rebeca Grynspan, secretarul general al UNCTAD, organizația ONU responsabilă de comerț și dezvoltare.

Sursa: RADOR