Turcia a blocat accesul navelor de război rusești în strâmtorile Bosfor și Dardanele din Marea Neagră, a anunțat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-un mesaj pe Twitter

Rusia a declarat că nu a primit nicio notificare oficială privind blocarea accesului în Marea Neagră, scrie The Guardian, preluând agenția rusă Interfax, relatează Digi24.ro

Probabil tweet-ul lui Volodimir Zelenski a fost mai degrabă o chemare la acțiune către Turcia, decât o confirmare a unei decizii deja luate, mai precizează Guardian.

+++

"Îi mulțumesc prietenului meu, președintele Turciei, R.T. Erdogan, și poporului turc pentru sprijinul lor puternic. Interzicerea trecerii navelor de război ruse în Marea Neagră și ajutorul militar și umanitar pentru Ucraina sunt extrem de importante astăzi. Poporul ucrainean nu va uita niciodată asta!”, a scris Zelenski pe Twitter.


Ucraina a cerut Turciei să blocheze traversarea strâmtorilor Bosfor și Dardanele navelor de război rusești care intenționează să intre în Marea Neagră, după ce Moscova a lansat joi un atac terestru, maritim și aerian pe scară largă împotriva Ucrainei.

Forțele rusești au debarcat în porturile ucrainene de la Marea Neagră și de la Marea Azov în cursul invaziei.

Conform Convenției Montreaux din 1936, Turcia deține controlul asupra strâmtorilor și poate limita trecerea navelor militare în caz de război și în caz de amenințare, dar cererea ucraineană a pus într-o situație dificilă această țară, membră a NATO, care încearcă să mențină un echilibru între angajamentele sale față de Occident și legăturile strânse cu Rusia.