Președintele ucrainean Volodimir Zelenski dorește să se întâlnească cu liderul chinez Xi Jinping, unicul – potrivit lui Zelenski – capabil să facă presiuni asupra lui Vladimir Putin și să oprească războiul.

Zelenski, însă, rămâne ferm în cererea sa ca Rusia să se retragă de pe teritoriul ucrainean.

"Intenționez să-l întâlnesc pe Xi Jinping: cred că va aduce beneficii țărilor noastre și securității lumii. Din câte știu, din punct de vedere istoric, China a respectat integritatea teritorială și, prin urmare, ar trebui să facă totul pentru ca Federația Rusă să părăsească teritoriul nostru, deoarece aici se află gravitatea suveranității și integrității teritoriale", a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, relatează Euronews.

China, la rândul său, a subliniat în declarația sa adresată Națiunilor Unite că "principalele țări au o responsabilitate specială și importantă, de a menține comunicarea și coordonarea și de a face tot posibilul pentru a preveni o criză nucleară".

Însă, potrivit Wall Street Journal, China ar fi pregătită să furnizeze drone și artilerie Rusiei, dacă ar decide să-i acorde sprijin militar în războiul său împotriva Ucrainei.

Potrivit unor surse citate de ziarul american, dacă Beijingul ar decide să acorde sprijin militar Moscovei, ar fi vorba despre "artileria, dronele și alte arme care vor ajuta forțele ruse să evite o contraofensivă, în această vară".

Revista germană Der Spiegel a dezvăluit că Rusia ar negocia cu autoritățile chineze pentru a primi drone kamikaze.

Statele membre ale Uniunii Europene au dat undă verde celui de-al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Pachetul de sancțiuni fusese blocat anterior de Polonia, care nu a fost de acord cu scutirile de embargo pentru importurile de cauciuc sintetic din Rusia.

Pachetul prevede sancțiuni comerciale în valoare totală de 11 miliarde de euro, precum și afectarea exportului unor tehnologii cu dublă utilizare, dar și Iranului, "vinovat" pentru furnizarea de drone armatei Moscovei.

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, va vizita China

Aliat al lui Vladimir Putin, Aleksandr Lukașenko va efectua o vizită oficială la Beijing, pe măsură ce relațiile diplomatice dintre Rusia și China s-au intensificat, în pofida războiului din Ucraina, notează Le Figaro.

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko se va duce în China, de marți până joi, pentru o vizită oficială, a anunțat sâmbătă Ministerul de externe chinez.

"La invitația președintelui chinez Xi Jinping, președintele Belarusului Aleksandr Lukașenko va efectua o vizită de stat în China în perioada 28 februarie – 2 martie", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Hua Chunying.

Lukașenko este un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin și a susținut invadarea Ucrainei de către Rusia, de care Belarusul este dependent financiar și politic.

Ministrul chinez de Externe Qin Gang i-a spus vineri omologul său din Belarus, Serghei Aleinik, într-o conversație telefonică, despre disponibilitatea Beijingului de a colabora cu Belarusul pentru a-și aprofunda încrederea politică reciprocă, potrivit unui comunicat al ministerului chinez.

În septembrie anul trecut, Xi Jinping și Aleksander Lukașenko au anunțat un parteneriat strategic "în orice moment" în timpul unei întâlniri la Samarkand, Uzbekistan.

Sursa: RADOR