În timp ce femeile sunt din ce în ce mai educate decât bărbații, încă sunt plătite mai puțin pentru aceeași muncă depusă.

Sunt subreprezentate în pozițiile de conducere: numai o treime din managerii din UE fiind femei, și câștigă în medie cu un sfert mai puțin decât bărbații. Anul aceasta, Parlamentul atrage atenția asupra abilitării economice a femeilor.

În timpul săptămânii, Parlamentul European organizează mai multe evenimente, reuniuni și ateliere în jurul a cinci teme:

  •     femeile în știință
  •     eliminarea violenței
  •     fixarea politicilor cu luarea în considerare a egalității de gen
  •     echilibrarea vieții de familie cu viața personală/diferența de remunerare
  •     obiectivele ONU de dezvoltare durabilă.

Anul acesta, de Ziua internațională a femeii, Parlamentul European pune în centrul atenției abilitarea economică a femeilor. Miercuri, 8 martie, eurodeputatul Ernest Urtasun (Verzi/ALE, Spania), autorul unui raport privind egalitatea dintre femei și bărbați, răspunde întrebărilor dvs. în direct, pe Facebook. Femeile încă au salarii și pensii mai mici decât bărbații, au acces limitat la pozițiile importante și sunt mai puțin reprezentate în politică. Participați la discuție pe Facebook.

Deși lucrurile se îndreaptă în direcția bună, încă nu putem spune că femeile și bărbații sunt egali. Femeile sunt majoritare în locurile de muncă mai prost plătite. În cazul în care o femeie și un bărbat au același loc de muncă, femeia este plătită mai puțin. În plus, femeile se luptă mai mult pentru a obține poziții importante.

Anul acesta, comisia pentru drepturile femeii a decis să aducă în centrul atenției abilitarea economică a femeilor, concentrându-se pe cinci teme: femeile în știință, eliminarea violenței, fixarea politicilor cu luarea în considerare a egalității de gen, echilibrarea vieții de familie cu viața personală/diferența de remunerare și obiectivele ONU de dezvoltare durabilă.

Reuniuni, ateliere, un premiu și o expoziție

Pe 8 și 9 martie, deputații europeni se vor întâlni cu omologi naționali din UE și țările învecinate. Această reuniune va fi urmată de ateliere pe cinci teme și ceremonia de acordare a Premiului UE pentru femei inovatoare (aici puteți vedea cele 12 finaliste). Joi, 9 martie, reuniunea continuă cu un discurs al laureatei Premiului Saharov din 2016, Lamiya Aji Bashar.

Pe 7 martie, Parlamentarium deschide o expoziție temporară cu titlul „11 femei care au făcut față războiului”, cu fotografii și filme semnate de Nick Danziger. Expoziția spune povestea lumii de cele mai multe ori ascunse a femeilor prinse în conflicte violente în Afghanistan, Columbia și Sierra Leone. Expoziția este susținută de Comitetul Internațional al Crucii Roșii și va fi deschisă până pe 14 mai 2017.

Miercuri, PE va transmite un interviu în direct pe Facebook cu Ernest Urtasun (Verzi/ALE, Spania), autorul unei rezoluții privind egalitatea dintre femei și bărbați în UE în 2014-2015. Documentul va fi dezbătut și votat în plen săptămâna viitoare. Puteți deja pune întrebări pe Facebook.

Pe 7 și 8 martie, Parlamentul European organizează un seminar pentru jurnaliști cu experți.

5 provocări pentru egalitatea de gen


Infografic: 5 provocări pentru egalitatea de gen (sursă: Parlamentul European)

În fiecare an, cu ocazia Zilei internaționale a femeii, Parlamentul European atrage atenția asupra unei teme legate de condiția femeii. Anul acesta a decis să pună în centrul atenției abilitarea economică a femeii.

Femeile câștigă, încă, mai puțin decât bărbații. În 2014, diferența de remunerare dintre bărbați și femei era de 16,7%. Asta înseamnă că femeile lucrează mai mult cu două luni pe an sau cu o ora și 20 de minute pe zi.

În plus, femeile dedică aproape o cincime din timpul lor liber îngrijirii copiilor și gospodăriei, în timp ce bărbații dedică acestora mai puțin de o zecime din timpul lor.

Femeile sunt mai puțin reprezentate în politică, pozițiile de conducere și lipsesc din domenii precum știința, tehnologia, ingineria și matematica.

Mai multe despre cum celebrează PE Ziua internațională a femeii în 2017.