Cu prilejul celei de-a 29-a aniversări a reunificării, cancelarul Angela Merkel afirmă că mai sunt multe de făcut pentru a crea condiții egale între landurile din Est și cele din Vest, relatează Deutsche Welle.

Cancelarul Angela Merkel și alți politicieni importanți au fost prezenți la festivitățile oficiale care au loc pe rând în alt land. Anul acesta, gazda este Kiel, un oraș-port la Marea Baltică. ”Curajul conectează” este sloganul sub care au loc festivitățile de Ziua Unității Germane.

Merkel a evocat progresele înregistrate în cei 29 de ani, dar a subliniat că reunificarea țării nu s-a încheiat, informează Deutsche Welle. "Procesul politic al unității germane a fost finalizat. Unitatea germanilor, sentimentul lor de reunificare, nu s-a încheiat nici pe 3 octombrie 1990 și nici astăzi”, a declarat Angela Merkel, născută la Hamburg, dar crescută în fosta Republică Democrată Germană (RDG).

Diversitatea actuală a Germaniei ar trebui sărbătorită, iar oamenii trebuie să-și anume responsabilitatea pentru ca democrația să supraviețuiască: ”Libertatea individuală nu poate exista fără responsabilitatea individuală”.

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a avertizat că reunificarea germană e un proces în derulare care nu poate fi pus în ”vitrina cu trofeele națiunii”. "E mai degrabă (un proces) neterminat, ne provoacă, cere ceva de la noi”, a scris Steinmeier pe Facebook la începutul festivităților.

"S-au realizat multe în ultimele decenii, dar încă mai sunt multe de făcut”, a spus Merkel în podcast-ul său săptămânal.

Încă un deceniu

În cele aproape trei decenii de la reunificare, landurile estice sunt în continuare în urmă din punct de vedere economic față de landurile vestice. Un raport guvernamental recent arată că peste jumătate din est-germani se simt cetățeni de mâna a doua și doar 38% consideră că reunificarea e un succes.

În pofida problemelor, ministrul de interne, Horst Seehofer, crede că diferențele structurale dintre Est și Vest vor fi eliminate în următorii 10 ani: "Noi credem că într-un deceniu vom avea condiții de viață egale în întreaga Germanie”, a declarat el pentru Bild.

Decalajul între Est și Vest s-a redus, dar percepția esticilor este alta.

Anul trecut, puterea economică a Germaniei de est ajunsese la nivelul a 75% din cea a Germaniei de vest, de la 43% în 1990, iar salariile est-germanilor sunt la nivelul a 84% din cele ale celor din vestul țării.

Deși ”situația economică și socială din est este mult mai bună decât ne-am fi putut aștepta și anticipa în urmă cu 30 de ani”, mulți dintre cetățenii landurilor estice au impresia că au fost lăsați în urmă, crede Christian Hirte, comisar guvernamental pentru landurile est-germane.