Luiz Inácio Lula da Silva și Jair Bolsonaro aleg platitudini și atacuri, în loc să dezbată ceea ce contează.

Odată cu începerea oficială a campaniei electorale în pe 16 august, cei doi candidați care conduc în cursa pentru Palatul Planalto (sediul președinției Braziliei - n. trad.) au ieșit în stradă pentru a cere voturi și au urmat un traseu destul de previzibil, potrivit unui editorial al publicației braziliene Fulha Online.

Jair Bolsonaro (PL), în căutarea unui nou mandat, s-a întâlnit cu lideri religioși în orașul Juiz de Fora (MG) și a organizat un miting în locul în care a fost înjunghiat pe ultima sută de metri a campaniei din 2018. El pus victoria pe seama unui miracol și a afirmat că a salvat țara de socialism.

Luiz Inácio Lula da Silva (PT), lider în sondaje, s-a dus la poarta unei fabrici din São Bernardo do Campo (SP), unde și-a început cariera de sindicalist înainte de a intra în politică. Și-a calificat adversarul drept mincinos și criminal în masă.

Ambii au făcut alegeri comode, revăzând teritorii familiare, în căutarea unui public prietenos. Principalul obiectiv a fost garantarea unor imagini spectaculoase pentru jurnalele de știri și pentru grila de publicitate electorală, care debutează la radio și la televiziune săptămâna viitoare.

La înregistrarea candidaturilor lor la Tribunalul Electoral Superior, cei doi și-au prezentat în urmă cu câteva zile planurile de guvernare, îndeplinind ca o simplă formalitate cerința impusă de legislație tuturor celor care candidează pentru funcții executive.

Răsfoirea dcumentelor oficiale este consternantă, acestea fiind pline de platitudini și de promisiuni nerealiste — care sunt departe de a oferi răspunsuri la provocările cu care se confruntă țara după ani de stagnare economică și de criză sanitară.

Cu o lună și jumătate înainte de primul tur de scrutin, este regretabil faptul că cei înscriși în cursă au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a reduce oportunitățile în care vor fi față în față pentru a-și prezenta punctele de vedere și pentru a dezbate propunerile.În ultimele săptămâni, două întâlniri organizate de mass-media au fost anulate din cauza lipsei de interes a celor doi principali competitori.

Mai sunt alte patru programate, fără nicio confirmare a faptului că cei doi vor fi prezenți.Dintre prezidențiabilii cu cele mai mari scoruri în sondaje, doar Ciro Gomes (PDT) și Simone Tebet (MDB) s-au expus la dezbateri cu ziariști profesioniști. Bolsonaro și Lula au preferat discuții cu personalități pe internet, în care întrebările incisive sunt rare.

Vorbind la USP (Universitatea de la São Paulo; n. trad.), Lula l-a provocat pe Bolsonaro la o dezbatere cu el și cu studenții. Întrucât până în momentul de față reprezentantul PT (Partidul Muncitorilor; n. trad.) și-a confirmat prezența doar la un eveniment, rămâne impresia că este interesat de o altă confruntare numai dacă are simpatizanții lângă el.Dezbaterile oferă șansa de a examina candidații și ideile lor departe de zona de confort edificată de strategii partidelor. Lula și Bolsonaro arată dispreț față de o parte esențială a procesului democratic. 

Sursa: RADOR