Mai mulți lideri ai partidului neonazist Zori Aurii, inclusiv fondatorul acestuia, Nikos Michaloliakos, au fost găsiți vinovați de „conducerea unei organizații criminale” de justiția din Grecia, după un proces ce a durat mai mult de cinci ani.

Verdictul a fost primit cu aplauze în sala de audieri, precum și cu strigăte de bucurie printre cei 15.000 de manifestanți strânși în fața tribunalului.

În momentul în care unii manifestanți au început să arunce cu cocktailuri Molotov, poliția a răspuns cu gaze lacrimogene, grenade asurzitoare și tunuri cu apă, potrivit unei jurnaliste a AFP aflate la fața locului, scrie Agerpres.

În vârstă de 62 de ani, Nikos Michaloliakos, negaționist și admirator al național-socialismului, a fost găsit vinovat de "conducere și apartenență la o organizație criminală", alături de alte șase cadre ale partidului. El era unul dintre cei 68 de acuzați într-un proces fluviu împotriva acestui partid neonazist, implicat într-o crimă și în două tentative de omucidere.

Curtea Penală de la Atena l-a găsit de asemenea vinovat pe Yorgos Roupakias, membru al partidului Zori Aurii, de uciderea unui rapper antifascist în 2013.

Michaloliakos, alături de foștii parlamentari Elias Kasidiaris, Giannis Lagos, Panagiotis Germenis, Elias Panagiotaros și Nikos Papas au fost găsiți vinovați de conducerea unei organizații criminale. Alți 17 membri au fost condamnați pentru participarea la o organizație criminală.

Pedepsele nu au fost încă anunțate, dar liderii riscă pedepse cu închisoarea între 5 și 15 ani.

Niciunul dintre lideri nu a fost în sala de tribunal la momentul anunțării sentinței, scrie EURACTIV.com.