Între Grecia și România au fost înregistrate diferențe în ceea ce privește mortalitatea în rândul pacienților cu COVID, în funcție de faza pandemiei, este concluzia unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea din București.

Potrivit autorilor, studiul, publicat recent în revista Cureus, a fost realizat în încercarea de a determina profilul epidemiologic în Peninsula Balcanică și a acoperit trei ani de date, din martie 2020 până în martie 2023, scrie Iatronet.gr.

Potrivit autorilor, studiul a fost realizat în încercarea de a determina profilul epidemiologic în Peninsula Balcanică și a acoperit trei ani de date, din martie 2020 până în martie 2023.

A fost realizat un studiu comparativ retrospectiv, având ca scop identificarea și corelarea principalilor indicatori care au determinat evoluția datelor privind pandemia de coronavirus, cu măsurile de control adoptate în România și Grecia.

Datele au fost obținute din surse oficiale precum Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC), Ministerul Sănătății din România și Grecia și Centrul Național de Supraveghere și Controlul Bolilor Transmisibile din România.

A fost centralizat numărul raportat de cazuri, total și combinat cu distribuția pe vârstă, numărul total de decese, precum și acoperirea vaccinală.

Din analiza datelor a reieșit că Grecia a raportat un număr mai mare de cazuri confirmate de infectare cu coronavirus comparativ cu România (5.910.103 cazuri, respectiv 3.352.356 cazuri).

Incidența

În România s-a înregistrat o rată a mortalității mai mare decât Grecia în timpul pandemiei (67.773 de decese în România față de 36.372 în Grecia).

Este interesantă și comparația cu populația. Ratele de incidență cumulate și rata de comunicare a cazurilor pe 14 zile la 100.000 de locuitori au fost semnificativ mai mari în România pe toată perioada pandemiei.

Deși nu se menționează clar, vaccinarea obligatorie a persoanelor în vârstă, care a fost stabilită ca o prioritate maximă în Grecia, este posibil să fi contribuit la rezultatele de mai sus.

În ceea ce privește rata de comunicare a deceselor pe 14 zile la 100.000 de locuitori în 2020 și 2021, România a înregistrat o rată mai mare decât Grecia, în timp ce Grecia a raportat o rată mai mare în 2022 și până în martie 2023.

Între 2020 și 2023, Grecia a prezentat și un număr mai mare de persoane vaccinate cu două doze (7.034.695 persoane, 70% din populația generală), comparativ cu România (6.467.804 persoane, 33,68% din populația generală).

În concluzie, autorii studiului notează că, în ciuda măsurilor similare adoptate de cele două țări, o parte din datele epidemiologice tind să difere.

Nu trebuie însă trecut cu vederea faptul că fiecare țară ar trebui considerată o entitate unică, cu caracteristici distincte, inclusiv obiceiuri și politici respectate, mai degrabă decât să fie inclusă în aceeași categorie cu alte țări pe baza proximității geografice sau pe criteriul regional.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA