Grupul PPE este ”revoltat” de informațiile apărute în presă potrivit cărora Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) a cedat presiunilor Beijingului și a modificat un raport privind o campanie chineză de dezinformare referitoare la COVID-19.

China a făcut lobby cu succes pe lângă oficiali ai Uniunii Europene care au rescris un raport în care era criticat Beijingul pentru dezinformările lansate în contextul pandemiei de COVID-19.

Potrivit publicațiilor New York Times și Politico, diplomații chinezi au reușit să-i convingă pe oficialii UE să scoată din raport acuzația conform căreia China a lansat o campanie ”de dezinformare la nivel global”. Totodată, autorii raportului ar fi renunțat la menționarea criticilor Beijingului la adresa răspunsului Franței la epidemie.  

Versiunea finală a raportului e mult mai ”blândă” față de cea inițială: ”Surse oficiale și susținute de diferite guverne, inclusiv cel al Rusiei și - într-o măsură mai mică - al Chinei, au continuat să răspândească pe scară largă narațiuni conspiraționiste și de dezinformare”.

”Grupul PPE este revoltat de informațiile apărute in presă potrivit cărora Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) a cedat presiunilor Beijingului și a modificat raportul care dezvăluie campania chineză de dezinformare privind COVID-19 și îi solicită Înaltului Reprezentant Josep Borrell explicații”, a anunțat eurodeputatul PNL Marian-Jean Marinescu.

”Marea bătălie de dezinformare se desfășoară deja de ani buni și s-a intensificat în timpul pandemiei de COVID-19, perioadă în care unitatea Europei va fi decisivă pentru viitoarea existență a UE. Atât Rusia, cât și China au dezvoltat strategii de propagandă care au ca scop slăbirea UE în ansamblu, a statelor membre și discreditarea organizațiilor internaționale, cum ar fi NATO”, a declarat eurodeputata Sandra Kalniete, vicepreședintă a PPE responsabilă cu afacerile externe.

Grupul PPE consideră ”total inacceptabil ca SEAE, însărcinat să furnizeze publicului european informații complete și nepărtinitoare și să apere Europa în această campanie de dezinformare, să cadă victimă propagandei străine”, mai precizează Kalniete, citată în comunicatul popularilor europeni.

 

Grupul #PPE este revoltat de informațiile apărute in presă potrivit cărora Serviciul European de Acțiune Externă (#SEAE)...

Gepostet von Marian-Jean Marinescu am Montag, 27. April 2020