Comisia Europeană a prezentat statelor membre un program temporar prin care guvernele pot ajuta companiile afectate de pandemia de COVID-19.

Executivul UE a anunțat încă de săptămâna trecută că va relaxa regulile privind ajutorul de stat, iar acum propune un set de reguli comune pentru a nu submina unitatea de care Europa are nevoie în aceste momente, după cum a subliniat Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, care este responsabilă cu politica de concurență.

Măsurile propuse de Comisie includ: permisiunea guvernelor de a acorda granturi sau facilități fiscale în valoare de până la 500.000 de euro unei companii aflate în dificultate, oferirea de garanții de stat pentru creditele bancare, subvenționarea dobânzilor la creditele acordate de instituții publice sau private. În plus, cadrul temporar reține că aceste ajutoare sunt destinate companiilor în dificultate și nu băncilor care intermediază transmiterea ajutoarelor către clienții lor.

Comisia Europeană spune că este esențială oferirea de lichiditate companiilor europene pentru ca acestea să poată opera în continuare sau pentru a supraviețui dacă își suspendă activitățile din cauza epidemiei de coronavirus. De aceea, Comisia vrea să acorde statelor membre „maxima flexibilitate” prevăzută în aceste reguli pentru a putea răspunde la situația actuală fără precedent.

„Trebuie să acționăm rapid și trebuie să acționăm într-o manieră coordonată”, a declarat Margrethe Vestager.

Măsurile propuse de Comisie luni seara trebuie agreate de statele membre. Executivul UE vrea ca noul cadru să intre în vigoare în câteva zile.