Netflix va reduce calitatea video furnizată clienților din Europa, pentru cel puțin 30 zile, pentru a evita un colaps al rețelelor de Internet, mult mai aglomerate din cauza pandemiei de coronavirus. Și YouTube a anunțat o decizie similară.

Compania a anunțat că reducerea rezoluției oferite la filmele de pe platformă va duce la o diminuare cu aproximativ 25% a traficului Netflix în rețelele europene.

UPDATE: Și platforma YouTube a anunțat vineri că va reduce calitatea streaming-ului pe teritoriul Uniunii Europene pentru a evita suprasolicitarea internetului.

Anunțul făcut de cele două platforme vine după ce comisarul european pentru piața internă Thierry Breton a făcut miercuri un apel la operatorii de telecomunicații și platformele de streaming pentru a reduce presiunea asupra internetului cu scopul de a facilita munca de la distanță și educația online.

„Platforme de streaming, operatori de telecomunicații și utilizatori - avem cu toții o responsabilitate comună de a lua măsuri pentru a asigura buna funcționare a internetului în timpul luptei împotriva răspândirii virusului", a afirmat Breton.

Thierry Breton le-a cerut platformelor de streaming „să coopereze cu furnizorii de telecomunicații pentru a adopta debitul difuzării de video în streaming propunând temporar mai degrabă rezoluția standard decât rezoluția înaltă, ținând cont de orele de lucru cele mai critice".

Potrivit unor estimări, 60% din traficul de Internet îl reprezintă traficul video, iar Netflix și Youtube sunt cele mai mari generatoare de trafic online.