Doi congresmeni americani au fost confirmați cu COVID-19, în timp ce epidemia se răspândește cu rapiditate pe teritoriul SUA.

În Statele Unite au fost înregistrate peste 9.400 de cazuri de infectare cu noul coronavirus și 150 de decese, potrivit Universității John Hopkins.

Președintele Donald Trump a pornit „războiul” împotriva pandemiei, invocând o legea ce datează din perioada Războiului din Coreea - Legea de producție pentru apărare, care permite administrației SUA să accelereze producția de echipamente necesare în combaterea pandemiei de coronavirus. El a anunțat de asemenea că o navă-spital va fi trimisă statului New York, puternic afectat de pandemie, pentru a ajuta persoanele bolnave de COVID-19, și că o a doua navă-spital va fi trimisă pe Coasta de Vest.

În plus, Trump a promulgat o lege care oferă ajutoare estimate la peste 100 de miliarde de dolari angajaților direct afectați de impactul epidemiei de coronavirus. Separat, Congresul negociază măsuri de stimulare a economiei care ar putea ajunge la 1.300 de miliarde de dolari.

Toate aceste măsuri sunt luate în contextul în care doi membri ai Congresului au fost infectați cu noul coronavirus, vești ce au neliniștit întreg spectrul politic din SUA, dat fiind că mulți membri ai Parlamentului au o vârstă înaintată, fiind astfel mai expuși riscului unor forme severe ale COVID-19.

Reprezentantul republican Mario Diaz-Balart a anunțat pe Twitter că a început să prezinte simptome sâmbătă, la o zi după ce se autoizolase la Washington, transmite Agerpres.

"Mă simt mult mai bine", a scris Diaz-Balart într-un mesaj difuzat pe Twitter miercuri seara. ''Cu toate acestea, este important ca toată lumea să ia în serios aceasta și să urmeze recomandările Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor pentru a evita îmbolnăvirea și a reduce răspândirea acestui virus'', a scris congresmanul american.

În Utah, reprezentantul democrat Ben McAdams este al doilea congresman care a fost testat pozitiv pentru noul coronavirus.

După ce am avut un frison sâmbătă seara, când m-am întors de la Washington, ''simptomele mele s-au agravat, am avut febră, tuse uscată, respirație dificilă și mă aflu în carantină'' la domiciliu, a afirmat McAdams. El a adăugat că a făcut un test marți și că a primit un diagnostic pozitiv miercuri.

Câțiva membri ai Congresului se află deja în carantină după ce au intrat în contact cu un bărbat care a participat la o conferință a conservatorilor, în apropiere de Washington, înainte ca acesta să fie testat pozitiv.