STUDIUCOVID-19 a redus speranța de viață globală cu 1,6 ani în timpul pandemiei
În primii doi ani ai pandemiei, Covid-19 a făcut ca speranța medie de viață a oamenilor din întreaga lume să scadă cu 1,6 ani.
Acest lucru a fost relevat de un studiu publicat de revista ''The Lancet'', care evidențiază ''o inversare bruscă a tendinței'' față de creșterile înregistrate în anii precedenți, potrivit Rai News.
Pandemia ''a avut un impact mai profund decât orice alt eveniment observat într-o jumătate de secol, inclusiv războaie și dezastre naturale'', spune co-autorul Austin E. Schumacher de la Institutul pentru Valori și Evaluare a Sănătății (IHME) de la Universitatea din Washington, Statele Unite.
În perioada 2020-2021, speranța de viață a scăzut în 84% din cele 204 de țări și teritorii analizate, ''demonstrând impactul potențial devastator'' al noilor viruși, a subliniat Schumacher. Cercetătorii au estimat că în această perioadă, rata mortalității la persoanele cu vârste peste 15 ani a crescut cu 22% la bărbați și cu 17% la femei. În special, ''în rândul bătrânilor, mortalitatea a crescut într-un mod nemaivăzut în ultimii 70 de ani''.
Cu toate acestea, ''deși pandemia a fost devastatoare, ucigând în perioada 2020 - 2021 în jur de 16 milioane de oameni în întreaga lume, nu a șters complet progresele înregistrate'', subliniază oamenii de știință, considerând că '' între anii 1950 și 2021, speranța de viață la naștere a crescut cu aproape 23 de ani''Analiza este o actualizare din 2021 a programului de cercetare Global Burden of Disease Study (GBD), iar imaginea pe care o prezintă este considerată ''cea mai completă evaluare'' a impactului pe care ''tsunamiul Covid'' l-a avut până acum asupra sănătății umane.
În estimarea deceselor în exces asociate cu pandemia, autorii au luat în considerare atât decesele cauzate de Sars-CoV-2, cât și cele legate de efectele indirecte ale urgenței, cum ar fi lipsa îngrijirii medicale din cauza paraliziei serviciilor de sănătate.
sursa: RADOR RADIO ROMANIA
Comentarii