Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a publicat vineri o listă formată din 52 de portaluri cărora le va fi limitat accesul pe timp de stare de urgență, relatează Agora.md.

Epidemia a ajuns ”subiect al unor știri prin care sunt lansate campanii de alterare a conținutului informațiilor vehiculate în spațiul public (prin manipulare, dezinformare, prin tăinuirea sau falsificarea informației) cu scopul de a genera panică, tensiuni ori conflicte sociale, distribuite masiv în rețeaua globală Internet de către anumite site-uri informaționale anonime”, se arată în comunicatul SIS.

”Administratorii anonimi ai acestor site-uri de tip fake-news sunt interesați în proiectarea unor activități subversive în spațiul informațional, capabile, în perioada de criză, să afecteze securitatea informațională a Republicii Moldova cu provocarea: urii sociale, dezordinilor în masă și subminarea securității Republicii Moldova - fapte care cad sub incidența art. 1 lit. a) din Legea nr. 54-XV din 21.02.2003 privind contracararea activității extremiste”, se mai arată în comunicat.

SIS-ul mai notează că a verificat site-urile și a constatat că printre persoanele juridice comerciale și necomerciale nu există înregistrați asemenea difuzori de informație, care ar putea avea statut de agenție de știri pentru a beneficia de garanții juridice ale Legii presei. 

Detalii pe Agora.md, care prezintă și lista celor 52 de site-uri.