Premierul Ludovic Orban a afirmat că restrângerea drepturilor cetățenești în starea de urgență a avut loc în conformitate cu legea, doar pe o perioadă limitată de timp, acuzând ”laboratoarele din Est” de propaganda contra măsurilor luate de europeni.

”Această dezbatere este una care durează de mult și care, de fapt, face parte din apanajul unui tip de propagandă, care nu se găsește numai în România, ci în toate țările democratice din UE, și care evident, cel mai probabil, toată propaganda asta anarhistă, toată propaganda asta împotriva guvernelor și a măsurilor luate de guvernele europene pentru limitarea răspândirii virusului are niște laboratoare care, în mod cert, sunt în Est, în afara României, și foarte multe din aceste false teme își au izvorul acolo. Din păcate sunt foarte mulți în România, inclusiv lideri politici, care au marjat la această propagandă nocivă pentru România și care au contestat orice formă prin care Guvernul își poate aplica reglementările​​”, a declarat luni seara, la B1 TV, premierul Ludovic Orban.

Prim-ministrul a explicat că restrângerea drepturilor a fost una pe o perioadă limitată de timp.

”A fost necesară pentru a apăra cel mai important drept, și anume, dreptul la viață al fiecărui cetățean român și, evident, dreptul la sănătate pe care îl are fiecare cetățean român. Nu au existat niciun fel de măsuri care să fi fost stabilite pentru alt motiv decât pentru acela de a apăra sănătatea și viața românilor", a spus Orban.

Refuzul luării temperaturii

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, s-a referit luni seara, la Digi 24, la mitul răspândit pe rețelele sociale că doar personalul specializat poate folosi termometrele digitale.

”A apărut o problemă interesantă, adică o abordare interesantă, cu luatul temperaturii la intrare în anumite locuri, deja avem un curent pe rețelele de socializare și nu numai.  Astăzi am fost sunat pe numărul meu de către o persoană care a încercat să mă convingă că nu este corect să i se ia temperatura când intră, de exemplu, la unul dintre hipermarketuri, că au vrut să-i ia temperatura, ea nu vrea, n-au lăsat-o să intre...”, a relatat Raed Arafat.

Secretarul de stat e explicat că termometrul digital folosit pentru luarea temperaturii e un termometru pe care îl poate folosi oricine, ”nu trebuie să fie neapărat un cadru medical care să-l poată folosi”.

Fizicianul Cristian Presură: Nu lupți cu fake news închizând site-uri, ci prin educație

Mai mult pe EurActiv »