Comisia Europeană și UNESCO, precum și Twitter și Congresul Mondial Evreiesc își unesc forțele pentru a sensibiliza publicul cu privire la teoriile conspirației din mediul online.

În cadrul acestei inițiative au fost publicate mai multe infografice menite să vină în sprijinul cetățenilor. Acestea oferă scurte explicații cu privire la motivele pentru care teoriile conspirației sunt periculoase – în special în perioade de criză – și la modul în care acestea pot fi identificate și combătute în mod eficace cu argumente bazate pe fapte.

Așa cum s-a subliniat și în Comunicarea privind dezinformarea, prezentată de Comisie în luna iunie, actualul climat a oferit ”un teren deosebit de fertil pentru teoriile conspirației care subminează știința și faptele prin explicații nocive și neverosimile despre eventualul loc de proveniență a virusului și vinovații de răspândirea acestuia. Criza provocată de pandemia de COVID-19 a dus, de asemenea, la o intensificare a discursurilor de incitare la ură și a atacurilor rasiste și antisemite în mediul online”.

Věra Jourová, vicepreședinta pentru valori și transparență, a precizat că ”dezinformarea și teoriile conspirației dăunează sănătății democrațiilor noastre – acest lucru a devenit foarte clar în contextul unei pandemii mondiale”.

”Cetățenii trebuie să dispună de instrumente utile pentru a le recunoaște și a le demonta. Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, instituțiile publice trebuie să colaboreze între ele, precum și cu platformele digitale, cu profesioniștii din domeniul mass-media, cu verificatorii de fapte și cu cercetătorii, așa cum fac Comisia Europeană și UNESCO”, a mai spus comisarul.

Noile infografice sunt disponibile pe site-ul web al Comisiei și pe platformele de comunicare socială, utilizând hashtag-ul #ThinkBeforeSharing.