Unele înțeleg că au nimerit în plasa celor ce și-au făcut ocupație din negarea COVID-ului și a necesității vaccinării abia când ajung la terapie intensivă și se sufocă. Atunci ar face orice să poată respira din nou cu toată puterea plămânilor. Nu s-au imunizat crezând că așa își protejează copilul din burtă de vaccin, dar nu au făcut decât să-l pună în pericol. În pandemie, dezinformarea și fanatismul religios sunt ucigașe, iar, la un moment dat, regretele nu mai au nici un rost.

De doi ani, trăim o zi din săptămână printre medicii din „zona roșie” din diferite spitale. Când vezi și auzi atâtea grozăvii, nu mai știi să cântărești ce este șocant (strict medical) și ce se poate scrie în presă. În timp ce documentam un reportaj, unul dintre doctori mi-a spus că, după ce o gravidă moare, corpul ei expulzează fătul. Îl elimină. Ca pe un corp străin. Mi-a spus și peste câte ore se întâmplă asta, dar eram atât de șocată încât am uitat să-mi notez acest detaliu. De aici s-a născut însă ideea de a documenta un reportaj despre gravidele COVID pozitive, care au ajuns în stare extrem de gravă în terapie intensivă.

Cazuri sunt diferite. În unele cazuri se intervine de urgență și supraviețuiesc. Unele supraviețuiesc, dar moare copilul. Unele mor, dar copilul supraviețuiește. În alte cazuri... mor ambii.

Subiectul acesta e atât de sensibil și delicat, încât nu poți scrie fără să te autocenzurezi. Realitatea e crudă acolo, între pereții de la ATI. Atât de dură încât aproape înțeleg că o minte de afară nu poate percepe acele realități și mai degrabă va nega și va spune că inventăm povești la comanda lui Bill Gates și a „globaliștilor sataniști”. Iată o reacție la unul dintre reportaje, extrasă dintr-un grup pentru mămici: „Propagandă ... v-ați apucat de capul femeilor gravide????? Curând și după muște o să vă luați să le vaccinați! De omenie și simț nici nu miroase. Oriunde arunci privirea, vezi numai măști pe suflete de gheață. COVID-19 atacă creierul. Lumea a încetat să mai judece! Să ne ferească Dumnezeu!”.  

La doi ani de pandemie, mulți sunt în continuare convinși că virusul nu există. Nici fotografiile din terapie intensivă, nici istoriile femeilor și nici dovada video în care gravidele anti-covid-iste spuneau că niciodată, de când a apărut COVID-ul, nu au crezut că virusul există.

Doctorii cu care am discutat ne-au spus că femeile gravide și lăuzele care ajung la terapie intensivă, cel mai probabil, au omis niște sfaturi ale medicilor de familie sau ale medicului ginecolog și au comis greșeli de sănătate care, ulterior, în combinație cu COVID, au complicat tare mult lucrurile.

Ala Rusnac, medic terapeut în Secția terapie intensivă COVID din cadrul Spitalului Clinic Republican din Chișinău spune că, în cazul femeilor gravide, este greu de prognozat cum va reacționa sistemul lor imun asupra virusului: 

 

„În perioada pandemică, cele mai vulnerabile sunt femeile de vârstă fertilă și gravidele. Cel mai des nu se întâmplă nimic, dar este un procent mic al femeilor însărcinate care pot dezvolta forme grave de COVID, cu complicații severe. În perioada pandemiei, cele mai complicate cazuri cu femei gravide sau lăuze sunt tratate la noi, așa că am văzut multe în această perioadă. Ne bucurăm când efortul nostru dă rezultate bune, când copilașul rămâne în viață, când mămica lui din forma gravă ajunge la formă medie sau chiar ușoară și este transferată la un spital de alt nivel sau chiar se externează. Asta-i cea mai mare bucurie. Avem însă și foarte multe cazuri de deces în rândul gravidelor”.

Deși vaccinarea împotriva COVID-19 este recomandată și permisă femeilor însărcinate sau care alăptează, femeile spun că se tem să se imunizeze. Din cele opt femei internate în Secția reanimare obstetricală-ginecologică COVID a Institutului Mamei și Copilului niciuna nu este imunizată.

Cristina are 30 de ani și este internată în Terapie Intensivă deja de două săptămâni. Până a ajunge aici nu credea în existența virusului. Nu a crezut nici atunci când a fost adusă la spital în stare gravă și nici când a fost anunțată că este COVID pozitivă. A ignorat sfaturile autorităților și ale doctorilor, dar a ascultat de ceea ce spuneau anti-covidiștii. „Oamenii spuneau că COVID-ul e doar o simplă boală, că nu e tragedie. Nu credeam în existența virusului, cu siguranță nu credeam... Mama tot spunea că nu crede în așa ceva”, susține Cristina.

Citiți continuarea pe Report.md.